Кметът Георгиев и областният Илиан Тодоров откриха Паметник на опълченците в Самоков

Момент от откриването на паметника

Владимир Георгиев получи “Почетен знак на Министерството на отбраната”

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров и кметът на община Самоков Владимир Георгиев официално откриха новия Паметник на опълченците в рилския град. Мемориалът почита и увековечава подвига на самоковци, участвали в Българското опълчение и Освободителната Руско-турска война през 1877-1878 година.

Кметът Георгиев получи “Почетен знак на Министерството на отбраната”.

В словото си при откриването кметът на община Самоков Владимир Георгиев отбеляза, че с този паметник ние помним саможертвата на опълченците. Иво Антонов – директор на Дирекция „Социални дейности“ в Министерството на отбраната, заяви, че Самоков може да се гордее с още един военен паметник. Той пожела на жителите на рилския град да пазят и тачат спомена за героите.
На церемонията по откриването присъстваха представителите на общината, ученици, граждани и гости.

Церемонията по откриването на новия Паметник на опълченците завърши с тържествен водосвет.

„Благодаря на министър Каракачанов и на Иво Антонов за връченото ми отличие “Почетен знак на Министерството на отбраната”. Благодаря, че са оценили усилията на община Самоков, на служителите и гражданите, за отдаване на почит към историята и военните паметници. Тази награда е за всички жители на община Самоков”, каза кметът Георгиев.