Сестрата на загиналия в Рила турист – Стефка Георгиева: Не сме изоставили тялото на Радослав, част от групата беше премръзнала

Не сме изоставили нашия приятел. Това твърдят в писмо до медиите близки на загиналия в Рила турист. Припомняме, че според съобщенията в края на октомври почина мъж на 54 години, който според първоначалната информация е получил инфаркт. До починалия достигна екип от 7 спасители от Дупница. Групата, с която той се е изкачвал, е тръгнала по обратния път заради студеното време, без да дочака спасителите и да се включи в пренасянето на тялото. Теренът е изключително тежък и това забави работата на спасителната група. Приятели на мъжа обаче поискаха право на отговор, за да бъде чута и тяхната гледна точка за събитията. Те изпратиха и свидетелския разказ на Стефка Георгиева, сестра на загиналия Радослав. По думите на жената денят е бил прекрасен и са тръгнали в група от 9 туристи от ЦПШ – Мальовица. С напредването по маршрута излиза вятър, с поривите до 80 км/ч. По план трябвало да слязат преди смрачаване. Достигат в. Мальовица, оттам тръгват към Додов връх, обядват и продължават по маршрута, поемат над Урдини езера, след което започва полегато качване на в. Дамга.

Около 13,30, точно 2-3 пилона преди самия връх, Радослав внезапно пада и умира на място, без да е имал оплаквания преди това. Водачът успява да се свърже първо с дежурния екип на ПСС, а после и с телефон 112, откъдето получават инструкции, но не успяват да направят нищо за мъжа. Около час след смъртта, около 14,40, от ПСС съобщават, че екип от отряд “Дупница” тръгва към мястото и поиска отново точни координати, както и информация за числеността на групата. Когато наближили спасителите, чули телефонен разговор на един от тях и думите “Те са го изоставили”, което било възприето погрешно, убедена е Стефка. Приятелите ни съдействаха на спасителите през цялото време и наравно с тях са участвали в пренасянето на тленните останки, уточнява тя. Наложило се е преди това част от групата да слезе поради различни заболявания и измръзвания на членове от нея. Жената е убедена, че всичко необходимо е било направено и благодари за усилията на приятелите им, доброволците от ПСС и лекарите.