Захариева и Помпео ще обсъдят отпадането на визите за български граждани за САЩ

Снимка: news.bnt.bg

Отпадането на американските визи за български граждани ще обсъдят българският външен министър Екатерина Захариева и държавният секретар на Съединените щати Майкъл Помпео във Вашингтон. Преди това Захариева се срещна с българската общност в американската столица.

Пред сънародниците ни във Вашингтон министър Екатерина Захариева каза, че за първи път от 27 години броят на напусналите България през миналата година е равен на тези, които са се върнали в страната ни. Затова и задграничните ни представителства работят много активно с бизнеса за по-пълна информация за нашите съграждани зад граница за възможностите за работа у нас.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Искам да информираме, че с тях имаме идея да отворим нашите представителства с помощта на бизнеса за тези, които искат реализация в България.

Екатерина Захариева посочи още, че Българското председателство на съвета на ЕС ще се запомни със стремежа на страната ни да наложи темата за европейската перспектива на всички страни от Западните Балкани и именно с това по думите й е станало много интересно и за САЩ.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Всъщност, България показа, че не само може да избере значима за целия ЕС и очевидно много важна за САЩ тема, да я направи приоритет в не толкова лесен момент за ЕС и само за шест месеца да изведе неща, които дори ние си мислихме в началото, че са твърде амбициозни.

Като пример тя посочи сключения ни договор за добросъседство с Македония, дал тласък по думите й за решаването на спора за името между Гърция и Македония и кураж за напредък в диалога между Сърбия и Косово.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Показахме, че като нова страна членка на ЕС, като държава само с 27 години демокрация, не сме фокусирани само върху собствените си проблеми, но ние можем да изведем една важна за България тема и да я направим важна и за останалите 27 държави.

По-късно тази вечер българско време основен акцент в официалната среща на министър Захариева с американския държавен секретар Майкъл Помпео се очаква да бъде стратегическото партньорство между България и САЩ в сферите на сигурността, правораздаването и енергетиката.

 

 

 

 

 

news.bnt.bg