Удостоиха със златен знак Невена Митрева и доц. д-р Константин Рангочев в Самоков

Тържество по повод Деня на будителите се проведе в Сарафската къща в Самоков. Общината установи традиция на този ден да удостоява с почетни знаци съвременните будители, за заслуги към развитието на културния живот. Тазгодишните носители на почетен знак „Златен” на община Самоков са Невена Митрева и доц. д-р Константин Рангочев.

Невена Митрева е родена в Самоков, възпитаничка на гимназия „Константин Фотинов”. Завършила е Института по международен туризъм в Бургас и Софийския университет – специалност история и специализация по нова и най-нова история. От 1989 г. работи в Исторически музей – Самоков. Отличието бе връчено от председателя на ОбС Силвия Стойчева.

Доцент доктор Константин Рангочев също е роден в Самоков. Учил е в гимназия „Константин Фотинов”, а след това в Софийски университет „Св. Климент Охридски” – българска филология и етнология. В момента работи към Българската академия на науките и е преподавател по „Средновековие и сакралност” в катедра „Кирилометодиевистика” към Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Занимава се с теренни етноложки проучвания на територията на община Самоков от 1980 г. От 1991 г. е секретар на Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”.

Тържеството бе със специалното участие на ВГ “Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева.
Много специална атмосфера създаде изпълнението на саксофон на Сергей Сергеев.