Борисов видя двоен стандарт към България и Румъния за Шенген

Бойко Борисов

Има двоен стандарт от ЕС към България и Румъния за присъединяването им към Шенгенското пространство. Това заяви премиерът на България и председател на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов пред конгреса на Европейската народна партия, информираха от ГЕРБ.

“Всички европейски институции и държавни лидери казаха, че по въздух сме готови да влезем още сега, но все още нищо не се е случило”, коментира Борисов. По думите на председателя на ГЕРБ на предстоящите европейски избори политическите опоненти на ЕНП ще задават много въпроси, като на някои от тях ЕНП все още няма отговор.

Най-големите предизвикателства пред ЕС са Брекзит и Европа на две скорости. По думите на Борисов за Брекзит е свършена изключително много работа, но има още няколко ключови неясноти, които трябва да се решат.

“Ако с миграцията някак успяхме да се справим, то Европа на две скорости може да счупи ЕС и евроскептицизмът в някои страни да се засили”, каза председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов по време на своето изказване пред конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Хелзинки.

“Преди години предупредих какви може да са последствията за Европа, ако не се вземат мерки за защита на външните граници”, каза Борисов.

Според него България е направила необходимото и е изпълнила дълга си към опазване на сигурността на европейските граждани. “Други страни не го направиха и виждате какви са последствията – цели държави се разтресоха”, каза председателят на ГЕРБ.

Премиерът Борисов отбеляза през какви трудности са преминали България и Македония при подписването на Договора за добросъседство. “Ние дадохме пример как една партия като ГЕРБ – част от ЕНП, и социалдемократическата партия на Заев в Македония могат да постигнат този успех. Ние го направихме, защото сме уверени, че гарантирането на европейска перспектива на Македония минава през този договор”, категоричен бе българският премиер.