С имейл НАП ни съобщава колко внася работодателят за нас

Националната агенция за приходите предприема мерки срещу “заплатите в плик”. Това стана ясно на кръгла маса, организирана днес.

За да бъде предотвратено укриването на работните заплати, приходната администрация предвижда всеки новоназначен служител да получава електронно съобщение с информация за декларирания пред НАП осигурителен доход, трудов договор и други данни от данъчно-осигурителното му досие.

Сред останалите мерки, които ще се предприемат, са организирането на срещи с представители на браншови организации на рискови отрасли и насърчаването на саморегулацията, включително чрез законодателни мерки.

Според НАП най-ефективният подход срещу укриването на доходите е информирането на обществото за преките загуби от подобно поведение, както и за ползите от спазването на закона.

По тази причина Агенцията започва информационната кампания “Заплата в плик”. Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с рисковете да не се осигуряват на реалния си доход, а да вземат част от заплатата си в плик.

Специален “калкулатор на загубите” може да покаже на всеки колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход. Загубите са под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии.

До момента към инициативата най-силен интерес проявяват потребителите на възраст между 18 и 34 години.

Калкулаторът може да бъде намерен на сайта https://zaplatavplik.bg