Спряха източването на горивото от потъналия край Созопол кораб „Мопанг“ заради идващата зима

Източването на горивото от потъналия край Созопол кораб „Мопанг“ е спряно заради идващата зима. Поради ниските температури на морската вода отворите в плавателния съд ще бъдат консервирани, а работата ще продължи напролет, информира БНР.

350 куб. м нефтоводна смес са били източени от „Мопанг“ за 19-те дни, в които се е работило. Според капитан Живко Петров, директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ още толкова е количеството, което трябва да се изтегли от кораба:

„Два резервоара са изпразнени. Има още два, има и малко в единия от трюмовете. И вече догодина, напролет, като се постопли водата и стане възможно източването, продължават”.

Капитан Живко Петров обясни, че няма опасност след консервацията през зимния период да се получи изтичане на гориво: „Там, където пробиха отворите, за да проучат, след това са затапени, както трябва, за да не излезе от там. Освен това, пак казвам, през зимата температурите падат и то вече не е течно”.

Директорът на Изпълнителна дирекция „Морска администрация“ уточни, че има и други потънали кораби, които след приключване на тази операция ще бъдат обследвани, за да се предотвратят подобни инциденти.