Илиан Тодоров: Искам оставката на шефа на ВиК Никола Нитов, ако водата скочи от 0,87 лв. в Долна баня, ще плащат 3,15 лв.

Илиан Тодоров

Няма да допусна поскъпване на водата в Софийска област дори и с 1 стотинка, каза областният управител

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров иска оставката на Никола Нитов – управителя на „ВиК” ЕООД – София, заради лошото управление на дружеството, съобщиха от областната администрация. В протокола от работната среща на 20.08.2018 г. на областния управител и председател на Асоциация ВиК на обособена територия, обслужвана от „ВиК” ЕООД – София с кметове и Малина Крумова – към онзи момент заместник-министър на МРРБ, Нитов заявява: „В областта има над 240 села и 130  помпени станции, дружеството има 600 човека персонал, имаме ел. разходи, образно казано, ако дружеството харчи 1,50, изкарва 1 лв. При тази цена на водата дружеството затъва. В бъдещия бизнес план има заложени инвестиции за всяка община. Социално поносимата цена се очертава около 3,15 лв.“

„При цена на водата сега от 0,78 лв. в гр. Долна баня, социално поносимата цена, която очертава в изказването си г-н Никола Нитов, е 3,15 лв.”, посочват от администрацията на Тодоров.

Никола Нитов

„Самият той заяви: „Ако г-н Нитов харчи 1,50 лв., а изкарва 1 лв., както самият той признава, то означава, че лошо управлява дружеството и трябва да си подаде оставката. Цената на водата в Софийска област се определя от „ВиК – София” ЕООД, въз основа на изработен от тях бизнес план. Такъв в областната администрация на Софийска област все още не е постъпил. Но има индикации за повишението на водата в областта, което няма да бъде допуснато от мен. Докато съм областен управител на Софийска област и представител на държавата, като председател на Асоциацията по ВиК, ще блокирам пътя на всеки бизнес план към КЕВР, с който се увеличава цената на водата”, заяви Тодоров.