ССИ: По-скъпа “Гражданска отговорност” води до финансови сътресения

Поскъпването на застраховка “Гражданска отговорност” ще доведе до финансови сътресения в малкия и среден бизнес, а липсата на регламент за определяне на обезщетения за неимуществени вреди ще създаде несигурност в стопанския оборот. За това предупредиха от Съюза за стопанска инициатива.

От организацията изтъкват, че от 30 години представляват интересите на микро, малките и средните предприятия, а те са гръбнакът на българската икономика, който формира 62% от БВП и осигурява 65% от работните места в страната.

По тази причина те настояват да се вземат незабавни мерки по случая.

От Съюза за стопанска инициатива заявиха, че от две години предупреждават компетентните органи и участват активно в общественото обсъждане на промените. Освен това те предоставят информация и предложения за съвременни правила и механизми, които да предотвратят порочните практики, чрез които група адвокатски кантори и асоциации задържат голяма част от получените обезщетения без знанието на своите клиенти.

Предложените промени в Кодекса за застраховането ще доведат до създаването на Методика за оценка на щетите и загубите, които търпят българските домакинства и бизнесът при настъпване на произшествие на пътя, и това е най-разумното решение, категорични са от организацията.

Тази методика обаче изисква време за създаване и прецизиране. По тази причина от съюза са съгласни с въвеждането на лимити за неимуществени вреди като наложителна временна мярка за стабилизиране на сектора до въвеждането на методиката.

Предложените мерки целят единствено да защитят застрахованите граждани от последици като тази с фалита на застрахователната компания “Олимпик”, уверяват те.

От Съюза за стопанска инициатива настояват за незабавни мерки за предотвратяване на настъпващата криза, тъй като всяко забавяне ще се отрази пряко върху цената на тази социална застраховка.

“Изправени сме пред отговорен избор – или защитата на 3 000 000 граждани от заплахата на непосилна цена на “Гражданска отговорност”, или заинтересовани адвокатски кантори да търгуват с кръвта на пострадалите при автомобилни катастрофи български граждани и ограбването на техните близки”, заявиха от организацията.