Румен Радев наложи вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за корпоративно подоходно облагане. Законът е приет на 7 ноември 2018 г., уточниха от администрацията на президента.

Мотивите на президента са, че с данъка върху по-старите коли данъчната тежест пада върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Няма и гаранции, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели.

 

Според президента реалното увеличение на данъка е по-голямо, отколкото се представя на обществото. Увеличеният данък засяга над 50% от превозните средства на възраст над 15 г., които по официални данни са над 70% от всички регистрирани 4 130 195 автомобила.

Основанието, с което Радев иска връщане на текстовете от закона, е, че данъкът върху старите коли не въвежда принципа “замърсителят плаща”. По-високият данък не отчита нито честотата на използването на превозните средства, нито наличието на устройства за намаляване на вредните емисии, нито вида на използваното гориво.

“Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея”, пише президентът.

 

 

 

 

Източник news.bg