Кюстендилската група от танцьори и певци

Игрохорците представиха на сцените песни и танци от Шоплъка, Пиринска Македония, Родопска и Северняшка етнографска област

Кюстендилската формация ТФ “Партньори” направи грандиозно турне пред бесарабските българи в Украйна. „Много сме пътували, участвали сме в много фестивали по света, реализирали сме турнета в доста държави, но това, което преживяхме сега в Украйна, сред бесарабските българи, е нещо, което ще помним цял живот. Случвало се е многократно да предизвикаме сълзи от вълнение и емоции сред нашата публика, но за първи път ведно плачеха и изпълнители, и публика“, категорични са кюстендилските танцьори от ТФ “Партньори”. С игрохорците на сцените изви ангелския си глас и талантливата Василиа Петрова.

Василиа Петрова

“Нямам думи, с които да изразя това, което преживях там. Сигурна съм, че част от нашите сърца завинаги останаха там, при българите. Тези мигове не се забравят, остават за цял живот”, сподели 15- годишният кюстендилски славей.

 

На четирите сцени Василиа изпя песните “Излел е Дельо хайдутин”,

 

песента й, която и донесе тиумфа на “Пирин фолк” – “Собрале ми се йотбрале” и “Море аресах си”.

По покана на Ресурскомпани Кубей талантливите игрохорци от „Партньори“ изнесоха поредица от 4 едночасови концерта. Първият от тях бе в град Измайл, по повод празника на културните дейци в Украйна. За втория си концерт нашите танцьори гостуваха на Всеукраински център за българска култура в град Одеса, където бяха сърдечно посрещнати от директора на центъра Дмитрий Терзи и множество наши събратя на датата, на която те празнуват Димитровден. Още по-вълнуващ и запомнящ се бе третият ден от турнето, когато формацията гостува в

 село Криничная, изцяло населено от бесарабски българи.

 

В местния Дом на културата кюстендилските танцьори бяха посрещнати по традиционен български обичай – с питка хляб и сол и български танци в изпълнение на местния детски колектив. Артисти посетиха местното училище, където пред представители на педагогическия колектив, ученици и местни активисти ръководителят на школа „Новите майстори“ Евгени Серафимов, който бе специално поканен за това, представи забележителните художествени проекти, реализирани в градска среда в Кюстендил – като „Майстора на един декар“, стълбище „Дъждовник“, „Гайтаните“, „Четири посоки“.

Танцьорите се срещнаха и с кмета на Криничная – Степан Великов, след което представиха стилната си едночасова програма, която включваше песни и танци от Шоплъка, Пиринска Македония, Родопска и Северняшка етнографска област. По време на официалните и неформални срещи в Криничная бяха набелязани много съвместни бъдещи инициативи. Емоционалното турне на групата завърши с

 

участие в традиционния Винфест в град Болград,

 

 

където програмата бе приета изключително сърдечно и завърши с традиционни български хора с участие на многобройната публика.

“Благодарим на нашите танцьори и прекрасната ни Василиа, които вложиха много труд и любов както при подготовката, така и при представянето на програмата и най-вече благодарим на нашия хореограф Тони Кенов, който направи изключително професионален подбор на изпълненията и подготви разнообразната ни фолклорна програма, която докосна сърцето на стотиците наши събратя, дошли да й се насладят”, каза ръководството на ТФ “Партньори”.