КНСБ и Обединени патриоти: Данъчната система трябва да се промени

Обединени патриоти (ОП) и КНСБ са се обединили около нуждата от промяна на данъчната система. Това обобщи след среща с парламентарната група на ОП президентът на КНСБ Пламен Димитров, като уточни, че корекцията очевидно няма да стане с Бюджет 2019.

Синдикатът проведе разговори и запозна с предложенията си за промени основно в държавния бюджет за догодина и този на ДОО, преди вторите четения, още с ГЕРБ, БСП и ДПС.

Оценката на патриотите и на КНСБ за данъчната политика е, че тя трябва да бъде променена. Не за пръв път с Обединени патриоти имаме сходно виждане как се облага трудът и капиталът в България, както и доколко тази справедливост, която категорично е нарушена, трябва да бъде възстановена, обяви Пламен Димитров. Той добави, че ОП са ги уверили, че част от предложенията, макар и все още да не е ясно кои, ще бъдат подкрепени и внесени по надлежния ред от по-малкия управляващ коалиционен партньор.

А те са за ДОО – увеличение на минималния размер на обезщетенията за безработица от 9 на 12 лв. и на максималния от 84 лв. на 85 лв., обясни президентът на КНСБ. Те са и за по-големи обезщетения за майките при отглеждане на дете през втората година – от 380 лв. на 420 лв.

Вторият кръг от предложенията са свързани с промени в републиканския бюджет в частта за земеделие, държавно управление и култура, като общо са необходими допълнителни 45 млн. лв. Те ще са за гарантиране на десетпроцентното увеличение на заплатите в тези сектори.

Патриотите и КНСБ са се обединили също в оценката си, че това е един полезен бюджет. Най-добрият, предлаган от правителство на Бойко Борисов досега, уточни Димитров, цитиран от БТА.

Той си пожела на шега всяка година избори, ако управляващите при съставянето му са се водили от предизборни мотиви с оглед на евро- и местния вот догодина.

На свой ред зам.-председателят на ПГ “Обединени патриоти” Искрен Веселинов коментира, че предложенията на КНСБ винаги са били добре мотивирани. Въпрос на малко калкулации, на разговори между нас е това, което ще изберем и ще бъде възможно да бъде внесено и защитено, уточни той.