Вълна от протести обхвана страната, има блокирани пътища

Снимка: Булфото/Архив

Вълна от протести обхвана цялата страна. Основните искания са за оставка на кабинета, по-ниски цени на горивата, без увеличение на застраховка “Гражданска отговорност” и данъците за старите коли. Очаква се протестиращи да блокират както основни пътища в страната, така и гранични пунктове.

Протестиращи от Хасково и Свиленград по обед блокираха пътя към границата с Гърция, а след това се пренасочиха пеша към автомагистрала “Марица”. Те възнамеряват да блокират движението към Турция в посока пункта “Капитан Адреево”. По-рано там се стигна до сблъсък между протестиращите и полицията.

Хората в Хасково протестират срещу безобразията в страната и искат да живеят нормално. По думите им оставката на Валери Симеонов е малка победа, но протестите ще продължат, защото безобразията не са свършили. Те се заканиха, че няма да спрат да протестират, докато правителството не започне да работи в интерес на обществото.

След близо два часа блокада протестиращите шуменци са се оттеглили от пътен възел “Белокопитово” на автомагистрала “Хемус”. Образувалите се колони по различните направления на движение се пускат поетапно, съобщиха от областната дирекция на полицията. По-рано днес около 200 жители на областния град се събраха пред залата “Арена Шумен”. От там започна автошествие към автомагистралата.

Към София се насочват няколко автошествия от страната. Ще има общо четири протеста. Паралелно с този на майките на деца с увреждания ще се проведат още два с искане за оставката на правителството и един за свобода на вероизповеданието. На площад „Батенберг” следобед ще е най-големият. На него се очаква да се включат хора от Перник, Пазарджик, Враца и Пловдив.

За сигурността ще се грижат общо 2000 полицаи в цялата страна. В столицата те ще са 1000. От МВР не могат да дадат точна статистика колко точно са протестите в национален мащаб, тъй като имало и такива, които се организират през социалните мрежи без знанието на полицията и общинските власти.

Протестиращите от Плевен са решили да зареждат по бензиностанциите за по 1 лев, след което да направят и пешеходно шествие от централния площад в Плевен до театъра.

Близо 200 протестиращи от Троян и региона блокираха движението по пътя Ловеч-Троян при разклона за село Калейца. Блокадата започна в 12,00 часа и ще продължи до 14,00 часа. Образуваха се големи колони от автомобили, които обаче се пропускат през 20 минути. Организаторите на протеста обявиха, че той е мирен, не е обвързан с политически партии, насочен е както срещу управляващите, така и срещу всички политици. Те са против високите цени на горивата, като предлагат годишните винетки да бъдат включени в цената на горивата. В протеста участваха и много майки с деца, които настояват за увеличаване на детските надбавки. Всички протестиращи се обявиха и за по-високи доходи.
По-късно ще бъде организирано мотошествие по основните улици на Троян.

Десетки автомобили се събират пред спортната зала в Габрово. Протестиращите се разделят на два лъча – пешеходен и автопоход. Шествията ще преминат по различни маршрути и ще се слеят пред сградата на общината, където планират да останат половин час. Засега провокатори няма.

От 14,00 часа е насрочен протест и в Ловеч пред сградата на общината. След това е предвидено автошествие по централния булевард “България”.

Протестиращи от Тетевен и региона изразяват недоволството си от 14,00 часа на пътен възел “Боаза” на главния път София-Варна. Предвидено е автошествие от там до бензиностацията на входа на с. Български извор.

Изходът и входът на Бургас в посока автомагистрала “Тракия” са блокирани. Стотици са автомобилите, които днес се включиха в протестното шествие. Колоната от автомобили, която се отправи, за да блокира пътя в двете посоки, бе над 10 километра. Повечето от колите развяха българския трикольор. От двете страни на пътя има засилено полицейско присъствие. За реда следят и служители с няколко автомобила на жандармерията. Движението е спряно от полицейски патрули още на колелото на изхода на Бургас по посока автомагистрала “Тракия”. От обратната страна също полиция предупреждава шофьори, че не могат да преминат през блокадата. Има призив сред протестиращите да пропускат само автомобили със специален режим на движение.

От пресцентъра на ОДМВР разпространиха и информация за обходните маршрути, които могат да бъдат използвани от водачите. Въведена е временна организация. Колите, които се движат в посока София, могат да използват надлеза на “Лукойл”, а оттам могат да се качат на магистралата от пътен възел „Камено”. Колите, които пътуват за Бургас от автомагистрала „Тракия”, се отбиват от пътен възел „Камено”.

Протести има също в Търговище, в Сливен.

В Силистра на митинг протестиращи настояха за започване на всенародно обсъждане за преминаване към президентска република с двукамарен парламент със силно редуциран числен състав. Те искат незабавна оставка на правителството и разпускане на парламента.

Два протеста се провеждат в близост до Ямбол – участниците в единия са блокирали движението по републиканския път между Ямбол и ГКПП “Лесово” край разклона за село Тенево. Протестиращи пешеходци са спрели движението в двете посоки и по автомагистрала “Тракия” край пътния възел до село Кабиле. Исканията са за цялостна промяна на политическата система и за повишаване на стандарта на живот.

В Русе протестиращите се обявиха против системното замърсяване на въздуха, повишаването на данъците, поскъпването на гражданската отговорност и увеличението на цените на храните. Недоволните се заканиха, че ако не бъдат чути, следващата неделя ще затворят пътя Русе-София.

Протести и в Северозападна България. Сред кратко автошествие из улиците на Монтана жителите блокираха една от бензиностанциите в града. Те ще се насочат към главен път Е-79, където не се очаква да блокират движението. След това жителите на Берковица, Вършец и Монтана се очаква да блокират прохода „Петрохан”. И тази седмица те протестират заради високата цена на горивата и живота в Северозапада.

За първи път на протест излязоха и жителите на Генерал Тошево. Малко след 12,30 часа главният път в добруджанския град бе блокиран от десетки автомобили и мотори. Около 100 автомобила потеглиха от Генерал Тошево към контролно-пропускателния пункт “Кардам”. Идеята на протестиращите е да стигнат до “Кардам” и да се върнат обратно в мирно мотошествие. До затваряне на пътища няма да се стига, категорични са организаторите.

Протестиращите са недоволни от условията на живот в България, ниското заплащане на труда и все по-скъпите стоки и услуги. Недоволните граждани окачествиха оставката на Валери Симеонов като много закъсняла и като поредния опит за политически игри, които не водят до нищо добро за хората.

 

 

 

 

Източник: novini.bg