Цвета Караянчева се срещна с председателя на Долната камара на японския парламент Тадамори Ошима

Споразуменията за икономическо и стратегическо партньорство на Япония с ЕС ще дадат тласък и на двустранните отношения между България и Япония. В България има добра и прозрачна бизнес среда. Все повече инвеститори започват да виждат страната ни като атрактивна бизнес дестинация и силно се надявам японските фирми и предприемачи също да изберат България за разширяването на своя бизнес. С тези думи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се обърна към председателя на Камарата на представителите (Долната камара) на парламента на Япония Тадамори Ошима по време на тяхната среща.

Българската парламентарна делегация е на официално посещение в Япония по покана на председателя на Камарата на съветниците Чуичи Дате. В състава на делегацията са заместник-председателят на Групата за приятелство България – Япония Ихсан Халил, членовете на групата Димитър Данчев, Николай Александров и Пламен Христов, както и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

В рамките на разговора Цвета Караянчева увери своя колега Тадамори Ошима, че българският парламент в най-скоро време ще ратифицира Споразумението за стратегическо партньорство, допринасяйки за по-бързото му влизане в сила. Като перспективни области за сътрудничество бяха посочени автомобилостроенето, информационните технологии, енергетиката, електрониката, иновациите, фармацията, както и сферата на научноизследователската дейност. Председателят на Народното събрание отбеляза, че страната ни насърчава износа за Япония на традиционни български храни, напитки и продукти – вина, сирене, етерични масла, мед, здравословни и фармацевтични продукти.

Цвета Караянчева оцени високо приноса на Групата за приятелство с България в Долната камара на японския парламент за укрепването на връзките с България. Председателят на парламента благодари за ангажираността на дългогодишния председател на групата министър Тошимицу Мотеги.

Посочено бе, че посещението в България през януари 2018 г. на министър-председателя Шиндзо Абе и на заместник министър-председателя Томислав Дончев в Япония през февруари 2018 г. са допринесли за укрепването на доверието между двете страни и за засилването на търговско-икономическите отношения. “Тези визити дадоха нов силен импулс на двустранното ни партньорство, от който ние сме длъжни да се възползваме в работата ни по проекти от взаимен интерес”, подчерта Караянчева.

Председателят на Народното събрание и колегата й Тадамори Ошима изразиха увереност, че и през 2019 г. ще продължи активният политически диалог.