Тръмп може да поиска от германската автомобилна индустрия да увеличи производството си в САЩ

Белият дом е поканил лидерите на германската автомобилна индустрия в опит да ги накара да окажат натиск върху немското правителство относно постигането на напредък в търговските разговори на Европейския съюз със САЩ, написа в четвъртък вестник “Ханделсблат”.

Според изданието главните изпълнителни директори Херберт Дийс на Volkswagen AG, Дитер Цетче на Daimler AG и Харалд Крюгер на BMW AG могат също така да бъдат помолени да прехвърлят в САЩ част от производствените си съоръжения, доставящи автомобилни части, което би допринесло за намаляване на американския внос.

Президентът Доналд Тръмп е посочил, че обмисля възможността да се срещне за кратко с изпълнителните директори на немските автомобилни гиганти, след като те седнат да разговарят с неговия главен икономически съветник Лари Къдлоу, с министъра на търговията Уилбър Рос и с търговския представител Робърт Лайтизер.

САЩ очевидно вярват, че ръководителите на трите водещи автомобилни компании ще проявят желание да сътрудничат с оглед на риска, че предприемането на още по-протекционистки мерки ще навредят на техните продажби във водещата световна икономика.