За да не ви излезе скъпо пътуването

Да вземем да качим и велосипедите, за сърфовете май има достатъчно място на покрива, да хвърлим за всеки случай и още една каса от любимата бира в багажното отделение… Митичната граница на допустимия товар твърде бързо може да бъде прекрачена, а който се е запътил по шосетата на Европа по този начин, рискува да му бъдат наложени сурови парични глоби. Теглото на кемпера не трябва да превишава допустимите стойности – в противен случай следват финансови санкции и отнемане на точки в талона. Ако пък се окажете участник в ПТП, съществува голяма вероятност от последващи проблеми със застрахователната компания. Рестрикциите в Европа са твърде различни, затова е важно преди пътуване да се запознаете с условията на придвижване.
Всичко това изглежда доста страховито, но съвсем не е прищявка на пътната полиция. При претоварване не само значително се увеличава спирачният път, а и съществува опасност за напускане на пътната траектория в завой.  Но как да разберете, какво е допустимото и реалното тегло? На практика съвсем не е лесно да се отговори на този въпрос. Не бива да разчитате само на данните на производителя, защото те обикновено се отнасят до конкретен модел, предоставен за сертифициране, като не се отчитат евентуален по-голям обем на двигателя, задвижването на четирите колела или въздушното окачване. Същото важи и за приставките за велосипеди, сателитните чинии, климатичните инсталации и сенниците. Поради тази причина е разумно да измерите кемпера си в някой склад за строителни материали, в селскостопанска ферма или в строителен хипермаркет, където са налични подходящи кантари.

Примери за рестрикции в Европа,  свързани с допустимите стойности на теглото на кемпера

  • Великобритания Независимо, с колко е претоварен кемперът, глобата ще бъде поне 140 лева и може да стигне 12 000 лева.
  • Германия При претоварване до 5% водачът все още може да се отърве с глоба от 20 лева. При превишаване от над десет или 15% санкциите скачат на 60 и съответно 70 лева. При 20% глобата е вече 190 лева и една наказателна точка. Същото важи и за превишения от 25 и 30%, като паричните санкции са съответно в размер на 280 и 470 лева.
  • Испания При допустимо тегло до 10 тона и отклонение в размер между 6 и 15% глобите се движат между 600 и 800 лева. При превишаване между 15 и 25% санкциите са между 3000 и 6000 лева. При повече от 25% превишение ще се разделите с 6600 до 9200 лева.
  • Италия Теглото не бива да бъде повече от 5%. Евентуални отклонения от тази граница се наказват с глоби между 42 и 2364 лева.
  • Нидерландия Превишаване на теглото до 5% струва 180 лева, до 10% нараства на 340 лева. Над тази стойност се завежда дело, на което се определя размерът на глобата, която може да достигне 10 000 лева. Повторното замерване след евентуално разтоварване и изхвърляне на багаж с цел олекотяване на автомобила е за сметка на собственика/водача на кемпера.
  • Франция При превишаване на допустимия товар обикновено се налага глоба от 270 лева, но не повече от 1500 лева. При товар от над 5% спрямо допустимото е възможно спирането на автомобила от движение.
  • Швейцария Превишаването на допустимото тегло в рамките на 100 кг се наказва със 170 лева. При максимално допустими 3,5 тона отклонението  над 100 кг до 5% струва 340 лева. При разрешени над 3,5 тона претоварването над 100 кг до 5%, но при не повече от един тон, ще ви струва 430 лева. При над 5% следва сезиране на прокуратурата  и индивидуално определена санкция. Чуждите граждани могат да получат забрана за шофиране в страната. За да продължите пътуването, при всички положения трябва да разтоварите кемпера до допустимата граница.

 

 

 

Източник: autobild.bg