Ново общинско дружество взе под наем ТЕЦ „Ихтиман”, за да гарантира отоплителния сезон

Кметът Калоян Илиев посети ТЕЦ „Ихтиман”.

Общинската администрация търси следства за участие в търг, обявен от синдика за закупуване на ТЕЦ-а

Ново общинско дружество „Топлофикация Ихтиман“ ЕОД взе под наем ТЕЦ „Ихтиман” под наем за този отоплителен сезон, съобщиха от общинската администрация на кмета Калоян Илиев. Новото общинско дружество стана факт с решение на Общинския съвет след многобройни срещи и обсъждания от страна на общинското ръководство. Ето и предисторията:

Котелната инсталация е оборудвана с техника за автоматично управление и регулиране.

Реализацията на топлофикацията на биомаса в град Ихтиман е извършена в периода юни 2009 година – януари 2010 г. Изградената ТЕЦ е въведена в експлоатация през февруари 2010 г., а стойността на цялостната инвестиция в нея е около 4 млн. евро. Към централизираната топлопреносна мрежа в момента са присъединени публични и общински сгради, училища и детски градини.
През 2012 година фирмата е обявена в несъстоятелност и до този момент се управлява от синдик, назначен от съда, който дава ТЕЦ „Ихтиман” под наем. През октомври 2017 г., точно преди отоплителния сезон, фирмата наемател се отказва от договора за наем, което води до проблеми, особено за учебните заведения.
Стана ясно, че в момента котелната инсталация е оборудвана с техника за автоматично управление и регулиране, като важните вериги на регулиране и управление на инсталацията са: захранване с гориво посредством плъзгаща се щанга тип SST, подвижен блок за захранване на котела с гориво тип DCT, регулиране на понижено налягане, регулиране на температурата в горивната камера, регулиране на рециркулацията на димните газове, регулиране на съдържанието на кислород, регулиране на мощността, охлаждане на механичната скара, предварително подгряване на първичния въздух на горенето, регулиране на горещия слой, отделяне на пепелта, блокиране на съоръжението с регулирано изключване и разпределяне на топлината. Така централата е обезпечена с всичко и в момента общинската администрация търси финансов ресурс, за да участва в обществения търг, обявен от синдика за закупуване на ТЕЦ „Ихтиман”.