Окончателно: От 1 юли всички пенсии с 5,7% нагоре, таванът става 1200 лева

 

ГЕРБ искат проверка на 100 знакови сделки на прехода

 

Пенсиите ще бъдат увеличени с 5,7 на сто от 1 юли. Таванът на парите за старост от 910 лева ще стане 1200 лева, или 40 на сто от максималния осигурителен доход, който по-рано депутатите решиха да бъде 3000 лева от 2019 г. При изчисляването на парите на пенсиониращите отсега нататък ще се взимат годините от 2000 г. насам.

Това решиха депутатите с приемане на текстове на второ четене от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. след 6 часа дебати.

Не беше прието предложението на ДПС максималният размер на пенсиите да се актуализира всяка година заедно с бюджета за ДОО. Също така пенсиите да се увеличат не е от 1 юли, а от 1 април. От БСП предложиха всички пенсии да се преизчисляват със средния осигурителен доход от 2013 г. По-рано на протест пред парламента протестиращи пенсионери поискаха от депутатите преизчислението да бъде според средния доход от миналата година. Червените депутати обясниха, че са по-скромни и като опозиция не желаят да бъдат популисти. „Парадокс е, че „най-социалният бюджет“, както вие го наричате, извади хората на улиците на бунтове. В предложените от нас текстове искаме преизчисляване на всички пенсии, защото прагът на бедност е 348 лева, официално обявен от правителството, същото правителство предлага 219 лева пенсия. 1,6 млн. българи живеят със средства под прага на бедност“, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й тази година парламентът влиза в историята с най-мълчаливия бюджет от страна на правителство и управляващи и дебатът се е превърнал в 11-часов монолог на червените.

В реплика депутатът от ГЕРБ Тома Биков обясни на опозицията, че при ръст на пенсиите ще има и ръст на осигуровките, но „този разход няма да е само за 2019 г., а за всяка следваща година и правителството след нашето“.

Сметката на ГЕРБ показа, че предложеният по-сериозен ръст на пенсиите ще струва 1,4 млрд. лева всяка година. Разликата между прага на бедността и гласуваната бъдеща пенсия от 130 лева. Антон Кутев от БСП обвърза със загубата на животи всяка година, защото не могат да си платят лекарствата и си отиват от естествена смърт. В алтернативния бюджет червените са сметнали, че могат да се осигурят по-висока минимална пенсия и заплата с 950 млн. лева с вдигане на максималния осигурителен доход до 3900 лева.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски в типичен стил „припомни“ на социалистите, че са виновни за три фалита на държавата, както и за разграбването на много предприятия. Затова обяви, че е предложил и получил подкрепа от антикорупционната комисия в парламента да се проверят 100 знакови сделки от прехода и всичко незаконно да бъде върнато на държавата.

 

 

 

 

 

 

Източник: monitor.bg