Бойко Борисов: Мароко е перспективен външнотърговски партньор за България

Бойко Борисов

Мароко е перспективен външнотърговски партньор за България – каза премиерът Бойко Борисов на срещата си с премиера на кралството Саад Еддин Ел Отмани. Разговорът между двамата се състоя в Рабат, където премиерът Борисов води българска делегация на двудневно официално посещение.

Нови теми, по които между България и Мароко може да се установи сътрудничество, ще обсъждат премиерите Бойко Борисов и Саад Един Ел Отмани. Важен е и диалогът по темите сигурност, икономика, търговия. През 2017 година двустранният стокообмен е достигнал 202 милиона щатски долара, а за осемте месеца на тази година – 142 милиона щатски долара.

Цел на българската визита е и разширяване на присъствието на родни фирми на мароканския пазар и обратното, което да увеличи стокообмена.

Бойко Борисов ще посети туристическата част и една от най-големите забележителности на Мароко – мавзолея „Мохамед Пети”.

Пред членовете на Кралската мароканска дипломатическа академия тази вечер Борисов ще изнесе и лекция. Тя ще е посветена на българския принос за европейската перспектива на страните от Западните Балкани в контекста на нашето председателство на Съвета на Европейския съюз.

Бойко Борисов е начело на делегация, която днес и утре ще бъде на официално посещение в Мароко. Последна премиерска визита в кралството е имало през 2005 година. В делегацията участват вицепремиерът Екатерина Захариева, министърът на труда и социалната политика, министърът на икономиката. На форум в Казабланка страната ни ще представи възможностите на секторите “Оборудване за селско стопанство”, “Хранително-вкусова промишленост”, “Информационни и телекомуникационни технологии”, “Строителство”, “Машиностроене”, ВЕИ сектора.

 

 

 

 

 

 

Източник: bnr.bg