Теменужка Петкова: Правителството стои твърдо зад българските миньори

Снимка: БГНЕС

Правителството стои твърдо зад българските миньори. Това каза министър Теменужка Петкова, която слезе при протестиращите миньори и енергетици, когато шествието на КТ “Подкрепа” достигна до Министерството на енергетиката.

Мащабен митинг-шествие се провежда по централните столични булеварди, като на места движението бива спирано поетапно. Миньори и енергетици от КТ “Подкрепа” настояват за запазване на въгледобива в Маришкия басейн и на топлоцентралите на въглища.

Миньорите и енергетиците искат ясна позиция на правителството дали ще бъде запазен въгледобивът, а оттам и енергийната независимост на страната:

“Протестираме против политиката на правителството към енергетиката, защото се мъчат да ни унищожат”.

“Искаме въгледобивът и енергетиката да продължат да съществуват и след 70 години”.

Европейската система за търговия с вългеродните емисии поставя страната ни в неравностойно положение, посочи президентът на синдиката Димитър Манолов. Това, по думите му, създава опасност от затваряне на топлоцентралите: “Около 150 000 човека ще останат на тази територия, които непосредствено работят и са заети в съпътстващи дейности, но това е моноиндустриален район и там хората не могат и нямат какво друго да работят изобщо. На този етап нямаме причини толкова да се притесняваме. Притеснението ще ви бъде, ако се наложи този протест да го преместим в Брюксел”.

Заради протестното шествие по бул. “Дондуков” трамваите по линии 20 и 22 временно ще се движат до кръговото кръстовище на паметника на Васил Левски, съобщиха от  Столичната община.

Миньори и енергетици се събраха на площад “Александър Батенберг” в София за участие в митинг-шествие с искане да бъдат запазени въгледобивът в Маришкия басейн и топлоцентралите, които работят на въглища. По предварителна информация се очаква в него да се включат около 3000 души.

Шествието ще премине от бул. “Цар Освободител” по улица “Раковски” и ще се върне до президентството, откъдето ще тръгне по бул. “Дондуков” към КЕВР. След това ще отиде до Министерството на енергетиката, а оттам – по бул. “Мария Луиза” – до Министерството на околната среда и водите.

Организаторите от КТ “Подкрепа” обясняват, че митинг-шествието е организирано по начин, който възможно най-малко би могъл да предизвика нарушаване на транспортния трафик, но въпреки това се извиняват предварително за евентуално предизвиканите неудобства.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: bnr.bg