Кметът Арбен Мименов предава в екоминистерството 5000 подписа от Сатовча срещу поскъпването на водата

Арбен Мименов

Георги Темелков: В Гоце Делчев 1000 души се подписаха за 1 час

 

Над 9000 души се подписаха в три подписки, събирани в Гоце Делчев, Сатовча и Разлог, срещу готвеното увеличение на цената на водата. За един ден в Гоце Делчев са събрани 1000 подписа.

Подписката е изпратена до КЕВР, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, МОСВ, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, кмета на общината Владимир Москов, директорите на ВиК в Гоце Делчев и Благоевград Димитър Попов и Росица Димитрова, както и до омбудсмана Мая Манолова. Това съобщи за „Вяра“ организаторът на протестите в Гоце Делчев Георги Темелков.

На заседание на КЕВР трябва да се гласува предложението за поскъпването на водата в Благоевградско от 1,60 на 2,09 лева за кубик.

В община Сатовча са събрани около 5000 подписа. Местният парламент проведе извънредна сесия, на която общинската администрация подкрепи жителите. Съветниците дадоха картбланш на кмета Арбен Мименов да депозира подписката пред КЕВР, губернатора на Благоевград и Министерството на околната среда и водите. Беше взето решение за започване на процедура за провеждане на местен референдум за излизане на Сатовча от ВиК асоциацията и създаване на общинско ВиК дружество. Около 3000 подписа пък събраха в Разлог.