М4 ще е последното спортно BMW с ръчни скорости

Една от големите загадки, свързани с новото поколение на BMW M3, е дали моделът ще се предлага с механична скоростна кутия или ще получи само автоматик? Ще научим отговора едва след няколко месеца, но вече има и една добра новина за феновете на марката.

Компанията BMW официално обяви, че планира да продължи производството на модела M4 с 6-степенна механична скоростна кутия колкото се може по-дълго. Става дума минимум до края на живота на сегашното поколение на автомобила.

Според шефа на отдела за развитие на BMW – Клаус Фрьолих, от инженерна гледна точка съвременните автоматични скоростни кутии са по-бързи от механичните. Те са по-точни и по-спортни, позволяват по-добър контрол над автомобила, тъй като на шофьора не му се налага да маха ръката си от волана. Това е и причината, баварците да се откажат от използването на ръчни скорости.

Фрьолих уточни, че последната версия на M4 с механични скорости ще се задържи достатъчно дълго на пазара заради интереса от страна на феновете на BMW. Вероятно, става дума поне за 10 години, докато не излезе следващата версия на M4.

Като цяло обаче идеята на BMW е да се откаже изцяло от механичните скоростни кутии, тъй като съвременните автомобили стават все по-мощни, а това се оказва проблем за ръчните трансмисии.

 

 

 

 

Източник: topgear.bg