След публикация във „Вяра“! Чистят нерегламентираното сметище край село Балдево до 30 декември

Община Гърмен има задачата да почисти нерегламентираното сметище край село Балдево до 30 декември тази година. В петък мястото бе посетено от екип от инспектори на РИОСВ – Благоевград. На място дойдоха и главният еколог на общината Йорданка Донкова, и кметицата на селото Илиана Гюрнева. Тя обясни, че се издирва собственикът, тъй като сметището се намира в частен имот. След като той бъде намерен, ще му се потърси отговорност. Селският управник обясни, че на няколко пъти са организирани акции по почистването му, но безразборното изхвърляне на боклук там продължава.

„Настоявам мястото да се изчисти до основи, а не просто да се зарие“, категоричен бе авторът на сигнала – природозащитникът Димитър Попов, който също бе на мястото по покана на РИОСВ.

Репортер на „Вяра“ също посети сметището и установи, че част от отпадъците са избутани в изкопана в имота близо 15-метрова яма. A на метри от него има ниви с тютюн. В тях също има чанти с отпадъци.

Проверката на компетентните органи започна едва след като медиите си тръгнаха, тъй като средствата за масово осведомяване нямат право да ги снимат. От администрацията са предприели дейности по изграждане на дървена ограда, с която да се ограничи достъпът до сметището.