Превозвачите обмислят протест срещу системата “бонус-малус”

Снимка: Йонко Иванов (вляво)            БГНЕС

Превозвачите обмислят протест срещу системата “бонус-малус”. Това обявиха браншови организации на извънредна пресконференция. Според Христо Радков от Обединение на българските шофьори системата е изключително несправедлива и е базирана върху неверни данни. Ако се стигне до въвеждането й, по-голямата част от шофьорите ще трябва да плащат много по-скъпа “Гражданска отговорност” заради нарушения като шофиране с превишена скорост и неправилно изпреварване.

За превишаване на скоростта се налага глоба от Пътна полиция, а не наказание през застраховката “Гражданска отговорност”, категоричен е Йонко Иванов от Сдружението на автоинструкторите.  “Парите от санкциите влизат във фонд “Пътна безопасност” и се връщат отново на пътя като камери, пътна маркировка, като изправяне на завоите, където е необходимо, за да можем да намалим жертвите по пътя, а не да пълним джобовете на тези, които са отгоре надолу по скалата с най-висока средна заплата”. Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи обърна внимание на факта, че общинските и държавни превозни средства ще бъдат изключени от системата “бонус-малус”, включително и училищните автобуси.

“Това означава, че шофьорите на тези автобуси, вредите, които те нанасят, изпълнявайки дейността си, няма да носят отговорност, защото автобусът се води на общината и той няма да бъде в обхвата на “бонус-малус” системата”.  Милтенова предупреди, че ако се въведе “бонус-малус” системата, услугите на превозвачите може да поскъпнат.

 

 

 

 

Източник: bnr.bg