Ремонтът на Чинията ще струва 7,5 млн. евро

Снимка: Христо Христов Експертите на Европа Ностра посетиха рушащия се монумент на Бузлуджа на 27 септември, паметникът бе включен сред 7-те най-застрашени обекта на културно наследство в Европа за 2018 г. по номинация на фондация „Проект Бузлуджа“.
  • Експертите на Пласидо Доминго предлагат да запазим петолъчката на върха на Бузлуджа

7,5 млн. евро без ДДС ще струва ремонтът на БКП монумента на връх Бузлуджа, сумата включва и направата на специален асансьор по пилона, за да могат посетителите да се наслаждават на гледката от 70-метрова височина, обявиха експертите на Европа Ностра и Европейската инвестиционна банка, които неотдавна посетиха на място рушащата се вече 2 десетилетия стоманобетонна конструкция. Сумата е съобщена в изготвените от представителите на оперната звезда Пласидо Доминго, който е почетен президент на Европа ностра финансови и технически доклади с препоръки за съхраняването на паметника, създаден по проект на арх. Георги Стоилов през 1981 година. Парите могат да бъдат предоставени от Европейския фонд за регионално развитие или от Кохезионния фонд, ако бъде изготвен проект, с който да се ангажира държавата в лицето на правителството. Според авторите на докладите (водещи специалисти от международен мащаб) „паметникът Бузлуджа е уникално инженерно постижение” и “шедьовър на архитектурата и изкуството от явно европейско значение заради своята история, изключителни характеристики и многобройни възможности за ново предназначение”.

Те предлагат той първо да бъде обезопасен, което ще струва около 500 000 евро, тази сума може да бъде предоставена от републиканския бюджет като целева субсидия. Преди това обаче комплексът трябва да получи статут на „паметник на културното наследство от национално значение по българското законодателство“.

Към този момент сградата е държавна собственост и в момента се управлява от Областна администрация-Стара Загора.“ Министерският съвет трябва да прехвърли собствеността на паметника на държавната институция, която ще носи отговорност за изпълнението на проекта и за стопанисването му. Най-вероятно е това да бъде Министерството на културата, а друга възможност е това да бъдат старозагорската областна администрация или общината в Казанлък!“, уточняват още авторите на докладите. Според тях предоставянето на концесия или прехвърлянето на частна фирма не е препоръчително, макар на по-късен етап това можело да стане. „Изисква се при изготвянето на проекта да се има прагматичен подход и модернизиране спрямо актуалните стандарти и очаквания, но и запазване на духа на оригинала. Основните комунистически символи (например звездите, текстът на основната фасада, медальонът на тавана в централната зала и мозайките) трябва да бъдат запазени заради тяхната архитектурна стойност и художествено майсторство, но не трябва да се възстановяват“, са казва още в заключените на експертите. Те подчертават, че при интерес от страна на българските власти EIB JASPERS (независим екип, специализиран в подготовката на качествени проекти за финансиране от ЕС) би дал безвъзмездна техническа помощ за подготвянето на документите за кандидатстване.

 

 

 

 

 

Източник: monitor.bg