Има опасност от възникването на нови тежки пътни инциденти в участъка край Своге, където преди 3 месеца 20 души загинаха при автобусна катастрофа.
За това предупреждават от Института за пътна безопасност (ИПБ).

В писмо го главния прокурор Сотир Цацаров от института пишат, че три месеца след трагичния инцидент край Своге, който стана повод и за 3 министерски оставки, все още не може да се установи кой трябва да възстанови еластичната ограда.

От ИПБ започват писмото обезпокоително – освен към Цацаров те се обръщат и към медиите, защото са притеснени, че “и това писмо ще потъне в дебрите на администрацията и ще остане без реакция от Ваша страна” (бел. ред. – от страна на Цацаров).

В писмото се посочва, че ИПБ, граждани, медии и институции многократно са отправяли призив към Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) за обезопасяването на участъка.
Към момента обаче всички се оправдавали с това, че по случая за тежката катастрофа тече досъдебно производство и било възможно да се извършват още следствени действия на мястото.

Експертите на института смятат, че е налице обективна възможност да настъпи друго тежко произшествие в участъка.

“Категорично считаме, че към настоящия момент няма причини еластичната ограда да не бъде възстановена, още повече че спорният участък беше преасфалтиран”, допълват от ИПБ.

От института отправят молба към главния прокурор да разпореди на отговорните институции незабавно да приведат в годност еластичните мрежи край Своге, защото пътната безопасност, според ИБП, винаги трябва да бъде на първо място, преди извиненията и прехвърлянето на отговорност.

Припомняме, че при тежката катастрофа край Своге през август тази година загинаха 20 души. Случаят стана причина за оставките на трима министри – Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков.