Запорираха инвалидната пенсия от 245 лв. на Теменужка Юлиянова от Ихтиман, жената: Никога не съм теглила кредит

  • Дала съм жалба в Районна прокуратура – използвани са личните ми данни без мое знание, твърди Теменужка

  • Кметът Калоян Илиев е номиниран за класацията „Достойните българи” заради помощта си към сина на Теменужка

Частен съдия-изпълнител запорира инвалидната пенсия на Теменужка Юлиянова от Ихтиман броени дни преди Рождество Христово. За случая на редакционната поща на в. „Вяра” алармира д-р Мирослав Лазаров.

В писмото е разказано, че Теменужка е пьрва група инвалидност заради тежко бъбречно заболяване. Тя живее в общинско жилище   под наем, заедно със сина си, който е в 12-и клас и тази година е абитуриент. „Това е единственият доход на семейството и този запор от частен съдия-изпълнител Георги Каримов от Самоков ги лишава най-вече от храна и ги обрича на глад. Пенсията, която получава Теменужка, е малко повече от 200 лева, а запорът е заради изтеглен кредит преди години от банка. В жалба до Районна прокуратура-Ихтиман потърпевшата настоява да се проведе разследване, тъй като подозира измама с личните й данни, както и факта, че никога не е теглила кредит или е ставала поръчител към въпросната банка”, пише в писмото, получено на редакционната ни поща.

За проявена човечност към сина на Теменужка кметът на Ихтиман Калоян Илиев е номиниран от инициативен комитет за класацията „Достойни бьлгари за 2018 г.” на „24 часа”. От друга страна членове на БЗНС „Александър Стамболийски” от Ихтиман всеки месец събират доброволни пожертвования, за да дарят  парична сума на абитуриента Крум, за да може той безпроблемно да се учи. Д-р Мирослав Лазаров, който е и един от членовете на  БЗНС в Ихтиман, заяви: „За голямо съжаление виждаме двете страни на един и сьщи медал – от едната страна са достойните българи и дай Боже тяхната бройка да расте, а от другата  недостойните. В случая недостойните са онези народни представители, които са гласували този закон – недоносче за ЧСИ. Може ли длъжностни лица, каквито са тези ЧСИ, да ти  изтръгнат и последния залък от устата и да те оставят да умреш от глад? В кой век живеем?”

За случая са информирани националният омбудсман Мая Манолова, народният представител Спас Панчев, който е председател на БЗНС „Александър Стамболийски”,

както и Инспекторатьт към Висшия съдебен съвет и централата на банката.

В редакцията на в. „Вяра” са изпратени копия от обжалването на запорното съобщение от Теменужка Юлиянова, в което се казва: „Обжалвам наложения ми запор, имайки предвид следното:

Ежемесечната сума от 245,00 лева, която получавам, е от пенсия по болест за бъбречно заболяване с 95 процента неработоспособност с придружител. Това е единственият ми доход, който се дели със сина ми, който е ученик в 12-и клас. Прилагам разпечатка за 6 месеца назад от банковата ми сметка. Прилагам ТЕЛК-ово решение за пенсията.

Никога не съм сключвала договор за банков заем или съм била привлечена за банков гарант по заем към въпросната банка. Дала съм жалба в Районна прокуратура-Ихтиман за измама, като са  използвани личните ми данни без мое знание и съгласие за теглене на пари от непознато за мен трето лице. Прилагам жалбата”.

 

Вестник „Вяра“ уведомява своите читатели