Санданчани окупираха Е-79 в подкрепа на д-р Алексиев, Илия Апостолов: Простреляха ме в сърцето, той ме дари с втори живот

Георги Алексиев
  • Болничният шеф д-р Илия Тонев: Има множество оплаквания от пациенти, че са обиждани с обидни и нецензурни думи от него

Около стотина души излязоха на протест в подкрепа на уволнения от хирургията на санданската болница д-р Георги Алексиев. Припомняме, преди месец той спечели наградата „Лекар на годината в Югозапада” от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз – Благоевград.

Преди дни получи заповед за уволнение от болничния шеф д-р И. Тонев заради грубо отношение към пациентите и труден характер.  Недоволните от освобождаването на д-р Алексиев се събраха до главния път Е-79, за да го подкрепят. Протестите на хората от Сандански ще продължат, докато д-р Алексиев не се върне обратно на работа, казаха протестиращите, които са убедени, че Алексиев е доказан специалист.

Илия Тонев

„Преди години ме простреляха в сърцето и д-р Алексиев ме спаси, живея втори живот. Затова излязох да го подкрепя”, каза един от събралите се протестиращи – Илия Апостолов. В района на протеста има и засилено полицейско присъствие. „Искаме да върнем д-р Алексиев в хирургията, защото се нуждаем от него”, убедени са излезлите на протест санданчани.

Самият д-р Алексиев коментира освобождаването си с думите, че това е прецедент. При уволнението му управителят на здравното заведение е посочил, че няма забележки към него като професионалист. “Аз съм спасявал два пъти живота му, както и този на майка му. Каза ми, че съм по-груб в изразите, карал съм се с персонала. Но аз това като съм го правил, съм го правил във връзка с естеството на работата и професионализма, защото хирургията е вземане на решения – за да вземеш едно решение човек да живее или не, трябва да си смел”, допълни Алексиев. „По повод обидното му поведение към една колежка, която участваше в екипа, той беше поканен от етичната комисия да дава обяснения. Има множество оплаквания от пациенти, че са обиждани с обидни и дори нецензурни думи, когато са имали контакт с него и са се обръщали за помощ към него”, каза управителят на МБАЛ „Югозападна болница” д-р Илия Тонев. Очаква се протест да има и в понеделник пред болницата в Сандански.