Премиум всъдеход на ток от Китай с 536 к.с.

Китайската компания Nio показа втория си сериен електромобил. Това е кросоувърът ES6, който е по-компактен и по-евтин от първия модел на марката – ES8, и ще позволи на производителя от Шанхай да се навлезе в нов сегмент на пазара, което съответно ще му донесе по-големи печалби.

Експертите вече кръстиха Nio „китайската Tesla”, тъй като компанията не само разработва електромобили, но и използва най-напредналите технологии при производството на своите модели. В случая с ES6 се залага на алуминий и въглеродни нишки, благодарение на които се намалява теглото на машината и съответно се компенсира тежестта на батериите.

Силовият агрегат на кросоувъра се състои от два електромотора, които предлагат съвкупна мощност от 536 к.с. и осигуряват постоянно задвижване на двете оси. В стандартен режим обаче работи само един от двигателите – този с 214 к.с, докато другият – с 322 к.с., се включва само при ускорение.

Моторите се захранват от електрическа батерия с капацитет 84 кВт/ч, което позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,7 секунди и развиване на максимална скорост от 200 км/ч. Пробегът с едно зареждане е 510 км.

Цените на Nio ES6 стартират от 51 800 щатски долара, но за тези пари клиентът получава „облекчена” версия с на модела само с един електромотор с 214 к.с. Версията с два двигателя и мощна батерия струва 64 800 долара. Първите коли ще бъдат доставени на клиенти през лятото на 2019 г

 

 

 

Източник: topgear.bg