Вити баници, качамак и сарми се завъртяха на кулинарна изложба в Перник, гостите се „чукнаха” с греяна ракия

  • Самодейци получиха специални грамоти от името на министъра на туризма Николина Ангелкова

 

6 читалища от област Перник се включиха в 13-ата кулинарна изложба. В експозицията бяха изложени традиционни ястия, характерни за християнските празници. Масите бяха отрупани с вити баници, погачи, вариво, сарми, качамак, ошав, разбира се, че не липсваше и греяна ракия.

„Тази изложба е среща на фамилията и приятелите с традиционната българска гозба. Запазили сме от години този хубав обичай и се предава от поколение на поколение. Тези традиционни срещи, които организират читалищата, показват българския дух и българската традиция и най-силното – вярата в доброто”, казаха на изложбата. На нея бяха връчени на самодейците, които участваха в национално изложение в столицата и специални грамоти от името на министъра на туризма Николина Ангелкова.

На кулинарната изложба присъстваха областният управител Ирена Соколова и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Всички гости бяха поздравени с изпълненията на талантливи момичета и момчета, под ръководството на Виктор Томанов. Вкусните ястия на участниците бяха оценявани от специално жури, чийто председател е Цветана Манова, а членове са Венцислава Крумова – директор на Регионалния исторически музей и Милчо Георгиев – етнохоролог.