Осигуряват работа на 16 567 безработни през 2019г.

Оигуряват работа на 16 567 безработни през 2019г. по плана за заетостта. Това стана ясно след Националния съвет за насърчаване на заетостта, съобщиха от социалното министерство.

Общият бюджет на плана е 73 млн. лв., като средствата ще бъдат използвани не само за осигуряване на заетост, но и за финансиране на проекти за обучение, които ще дадат възможност на близо 11 500 безработни да повишат знанията и квалификацията си. С това се цели те да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. По Плана за заетост ще се осигури и обучение по ключови компетентности на 1000 заети в микро и малки предприятия.

През следващата година мерките за заетост и обучение ще са насочени приоритетно към продължително безработните, безработните до 29 години и над 50 години. Сред целевите групи са още хората с трайни увреждания и икономически неактивните хора, които имат желание да работят. Очакванията са безработицата у нас да е 4.8%, а заетостта сред населението между 15 и 64 г. – 68%.

Приоритетните направления в Плана за действие по заетостта през 2019 г. ще са подкрепата за насърчаване на икономическия растеж, подобряването на бизнес средата, развитието на основни сектори на икономиката и тяхното въздействие върху заетостта. Сред основните задачи на документа е и подготовка за бъдещите промени в труда под въздействие на новите технологии, подкрепата на заетостта в малките и средните предприятия, развитието на регионите и подобряването на функционирането на пазара на труда.