Хотелиерите Кирил Говедарски, Марио Кирев и Яна Маргина получават разрешителни за ползване на минерална вода в Сапарева баня

ОбС-Сапарева баня

445 000 лв. преизпълнението на бюджета в общината, кметът Гелев: Само от „синята зона” имаме над 30 000 лв. приходи

 

Актуализацията на бюджета за тази година прие Общинският съвет в Сапарева баня на последното си тазгодишно заседание. Докладната записка на кмета Калин Гелев подкрепиха общинските съветници от ГЕРБ и БСП, а опозицията е против.

Предложението не е прието от Костадин Николов и Йордан Кацарски от ПП “Отечество”, Светослав Андреев и Георги Попмихайлов от „Обединени земеделци”, Георги Тодоров и Даниела Ранова от БДЦ. Общината има 1 млн. и 339 хил. лв. приходи от общинското лесничейство – от продажба на дървесина, както и 545 хил. лв. от продажба на общински земи. Не ни бе предоставена конкретна информация. Това е една солидна сума от близо 2 млн. лв. Получихме обещание, че ще ни предоставят информация при приемането на отчета на бюджета, и ще настояваме за това”, обясни Костадин Николов.

„Ние гласувахме само актуализацията на бюджета, за който е по-важно да се каже, че е преизпълнен с 445 000 лв. От „синята зона” за паркиране имаме над 30 000 лв. приходи. Това е само за 5 месеца. Идеята е моя, реализирахме я и в бъдеще приходите ще нарастват. Дадена е информация за приходите по пера – от горите, от лифта. Това, което иска г-н Николов, ще бъде предоставено при приемането на отчета на бюджета. Не сме длъжни сега да даваме други данни. Той сам призна, че му е предоставена информация, дори се извини. Това са популистки изказвания, наближават избори”, коментира кметът Гелев.

Община Сапарева баня ще издаде още 3 разрешителни за ползване на минерална вода от хотелиери, внесли инвестиционни намерения за изграждане на минерални басейни на открито със заведения към тях, реши Общинският съвет в планинското селище на последното си тазгодишно заседание. Управителят на „Дако 15” ЕООД Кирил Говедарски ще получи разрешително за ползване на 0,5 л/сек. от находището с горещата минерална вода в курорта за период от 5 г. Говедарски ще снабдява строящите се в моменти басейни на изхода на Сапарева баня.

Марио Кирев, който е бивш футболист в наши и италиански отбори и преди години изгради комплекса „Бора Бора” до стадиона в Сапарева баня, ще ползва 0,3 л/сек. за 10 г. Двата басейна към къщичките за гости досега са ползвали обикновена вода.

Собственикът на фирма „Даривел маг” Яна Маргина ще захранва басейн във вилнияя си комлекс с 0,1 л/сек. за 10 г.

Част от депозиралите инвестиционни намерения засега няма да получат разрешителни. Собствениците на къща за гости “Емали гриин” са поискали дебитът на ползваната от тях минерална вода да се увеличи от 0,1 л/сек. на 0,3 л/сек. Тъй като не отговаря на изискването в наредбата, искането не е уважено и количеството отпускана вода остава същото.

Докладните записки за издаване на разрешителни на „Домо строй” ООД и Тони Кацарски са оттеглени за прецизиране.

Подробности в печатното издание

Вестник “Вяра” уведомява своите читатели