Спрягат Мария Габриел от Хаджидимово и дупничанката Ева Майдел за водачи на ГЕРБ листата за евроизборите

Ева Майдел

Две дами, свързани с Югозапада, се спрягат като фаворити за водач на ГЕРБ листата за предстоящите избори за европарламента. Това са еврокомисарят Мария Габриел  – тя е родена в Гоце Делчев, но е отраснала в Хаджидимово и евродепутатът Ева Майдел,  която по майчина линия е с дупнишки корен. Сред двете основни претендентки се появи още едно име – това на Лиляна Павлова – досегашен евроминистър. Габриел и Майдел имат изключително силни позиции в Брюксел.

Мария Габриел

„Имам един водещ принцип – човекът да бъде в центъра и да бъде този, който управлява технологиите. Искрено вярвам, че роботите и машините няма да заместят човека, затова е важно да инвестираме в този процес, в който той контролира машините и им дава смисъл”, казва Габриел, която е еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество в Европейската комисия.

За мандата в европарламента пък Майдел казва няколко месеца преди евроизборите: „Най-тежките теми бяха миграцията и Брекзит. Миграцията е тежко поляризираща тема, защото е свързана със сигурността. От друга страна, Европа е еталон за отворен светоглед, солидарност и спазване на човешките права и балансът е труден. Дискусиите за това как да се справим с миграцията разделиха Европейския парламент, както нищо друго досега. Брекзит обаче доказа още веднъж, че ЕС е доброволен демократичен проект. Когато гражданите се съмняват в него, те могат да решат да го напуснат”.