Трагедия! Рухнала панелка взе жертви в уралския град Магнитогорск, 68 са в неизвестност

  • До – 27 градуса се очаква да падне тази нощ температурата, това ще затрудни работата на аварийните екипи

 

Четирима души загинаха, а 68 са в неизвестност след експлозия на битов газ и частичното срутване на десететажен панелен жилищен блок в уралския град Магнитогорск, съобщиха властите на руската Челябинска област, цитирани от ТАСС.
В рухналата част от сградата са били регистрирани 111 души и 9 са живели като наематели – общо 120, уточни той. Има данни за 52 души (4 загинали, 16 евакуирани, включително 7 деца, 4 настанени в болници, включително 2 деца, осъществен е контакт с още 28). Съдбата на 68 жители на входа все още не се знае.

Студовете и рискът от по-нататъшно разрушаване на сградата в руския уралски град Магнитогорск затрудняват разгребването на развалините, където спасители все още търсят затрупани хора. Това заяви прессекретарят на местния клон на министерството на извънредните ситуации Егор Пахомов, предаде ТАСС. Градската управа съобщи, че са застрашени от рухване още два входа от общо 12 в десететажния панелен жилищен блок.
Правителството на Русия ще предостави цялата необходима помощ на пострадалите при трагедията в Магнитогорск. Това заяви премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от пресслужбата на кабинета, предаде ТАСС. Министър-председателят увери в разговор по телефона губернатора Борис Дубровски, шеф на местния оперативен щаб, че “ще бъдат взети всички необходими решения за подпомагане на пострадалите”. Дубровски докладва на руския президент Владимир Путин и на премиера за ситуацията и мерките, вземани от властите на региона.

Министерството на извънредните ситуации е изпратило със самолет в помощ на градските аварийни служби, работещи на местопроизшествието, над 55 спасители, водачи на кучета и психолози, както и специална техника, информира ведомството в Москва. Днес за Магнитогорск отпътува министърът на извънредните ситуации Евгений Зиничев с оперативна група. Очаква се там да пристигне и здравният министър Вероника Скворцова. Правителството на Русия ще предостави цялата необходима помощ на пострадалите при трагедията в Магнитогорск, заяви по-рано премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от пресслужбата на кабинета. Помощ обещаха също така властите на Челябинска област и Магнитогорският металургичен комбинат. Властите на Челябинска област ще купят апартаменти на хората, останали без подслон заради трагедията, обеща Дубровски в ефира на телевизия “Росия-24”. Магнитогорският металургичен комбинат ще отпусне хуманитарна и финансова помощ на пострадалите от експлозията, съобщи шефът на борда на компанията Виктор Рашников. Комбинатът е предоставил техника, спасителни екипи и доброволци за аварийните работи на местопроизшествието, посочи той. Във връзка с трагедията в Магнитогорск празничното новогодишно обръщение на губернатора към жителите на Челябинска област няма да бъде излъчено по телевизията, съобщи пресслужбата му.
Режим на извънредна ситуация е обявен в целия град с население над 415 000 души. До минус 27 градуса се очаква да падне тази нощ температурата в уралския град Магнитогорск. Това съобщи за ТАСС федералният хидрометеорологичен център, предаде агенцията. Студът затруднява работата на аварийните екипи и създава проблеми за хората, които може все още да се намират под развалините, поясни по-рано местният клон на министерството на извънредните ситуации. В момента температурата в града е минус 17 градуса. Според синоптиците днес и утре не се очаква да вали сняг.