(ВИДЕО) Кметът Камбитов награди участниците в кукерските игри на Благоевград, сурвакарите от Изгрев с приз за най-колоритни младоженци

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов награди участниците в 11-ия общински фестивал на кукерските игри в Благоевград. Той пожела здрава и успешна година. „С всяка година фестивалът става все по-успешен.

Най-радващото е, че в него участват от бебета до възрастни хора. Това означава едно – има приемственост, традициите са живи и дай, Боже, следващата година да има още повече участници“, каза д-р Камбитов. Общо 13 групи и над 1200 души се включиха в тазгодишния фестивал на сурвакарските игри. Компетентно жури, в състав Румяна Хаджиева – етнограф в РИМ, Иван Милушев – директор на ГХГ, и Мирослав Димитров – хореограф на ансамбъл „Пирин“, определи и наградите в 11-ия общински фестивал на сурвакарските групи. Участниците представиха традиционни обичаи, характерни костюми и игри, с които впечатлиха публиката, която въпреки студа бурно аплодира кукерите по време на фестивала. 

За цялостно представяне бяха отличени 3-ти квартал. В категория „Придържане към традициите“ бе отличена групата от квартал „Струмско“. Наградата в категория „Масовост“ беше отредена за 2-ри квартал. В категория „Иновации” – с. Падеш, за най-добра маска и костюм – кв. „Грамада“ – 2-ра група.

Най-артистични се оказаха кукерите от с. Зелен дол. Най-добра композиция имаха участниците от кв. „Грамада“ – 1-ва група, най-добра мечкарска група показаха с. Лешко, „Най-артистични старци” – 1-ви квартал. За най-колоритна младоженска двойка бяха отличени сурвакарите от с. Изгрев, а за най-добра танцова група – махала „Плажа“. Отличията за най-добра маска – пародия отиде в с. Логодаж, а за най-атрактивен образ на дявола бяха отличени сурвакарите от с. Покровник. Участниците и тази година преминаха с хора, танци, игри по бул. „Св. св. Кирил и Методий” пред погледите на стотиците зрители. Те дадоха заявка за успешна година и амбиция традицията в Благоевград да се разраства и става още по-атрактивна. Това се доказа и от участието на най-малките кукери, сред които и бебета на няколко месеца.

 

Гледайте видео:

Публикувахте от Община Благоевград-Municipality of Blagoevgrad в Събота, 5 януари 2019 г.