• Гайдарски състав „Родопчани“ заедно със смелчаците и хайдутите извиха дълго хоро около големия огън на реката

 

18-годишният Борислав Илиев извади кръста на Йордановден от водите на река Струма в град Симитли. Младото момче пребори над 20-ина момчета и млади мъже в ледените води на реката. Той учи в спортното училище в Пловдив и достига до богоявленския кръст за втори път.

Първия път беше само на 13 години и беше най-малкият късметлия в Симитли, който е хващал кръста. Отец Спас отслужи божествена света Василиева литургия в град Симитли, а ритуалът по освещаване на водата по традиция е на брега на река Струма или Великия богоявленски водосвет. Свещеникът благослови всички смелчаци, решили да нагазят в ледените води на Струма навръх Йордановден малко преди да започне боричкането във водата. Въпреки студа стотици се събраха по бреговете на Струма за богоявленския ритуал – една от най-почитаните християнски традиции. Не повече от 2-3 минути продължи боричкането в ледените води на реката.

Между студените капки, многото храброст и мускули 18-годишният Боби улови и вдигна християнския символ на Богоявление в Симитли. По традиция кметът на общината Апостол Апостолов го дари със златен кръст и синджир. Двамата играха в мъжкото хоро на Йордановден край огъня на брега на реката. Гайдарски състав „Родопчани“ заедно със смелите хайдути от сдружение „Хайдути“ и всички смелчаци, скочили в Струма, направиха дълго хоро около големия огън на реката. Народният представител Стефан Апостолов, председателят на ОбС-Симитли Владимир Христов и зам.-кметът Евгения Георгиева бяха на големия празник, който е изключително тачен от жителите на Симитли. В търга, който се провежда в църквата преди ритуала на реката, кметът на общината Апостол Апостолов откупи иконата на свети Мина, която е закрилник на голямото семейство на община Симитли.