Шампионката по сумо Рос-Мари Маринова е единствената кюстендилка в холандския университет HZ, сподели: На година таксата на обучение е 2060 евро

Рос-Мари Маринова е лицето на Кюстендил в Университета по приложни науки HZ в Холандия.
  • Спортист №1 за 2015 г. разказа за живота в Страната на лалетата и за учебното заведение пред ученици от ЕГ и ПГ по икономика и мениджмънт

 

Кюстендилката Рос-Мари Маринова учи вече втора година в Университета по приложни науки HZ в Холандия. По коледно-новогодишните празници тя си бе у дома, като по време на почивката си представи пред ученици в родния си град университета, в който учи. Рос-Мари е единствената на този етап студентка от Кюстендил в учебното заведения, но има много колеги от България. Спортист №1 на Кюстендил за 2015 година гостува в Езикова гимназия и ПГ по икономика и мениджмънт, където запозна момичетата и момчетата от 11-и и 12-и клас с условията и възможностите, които предлага Университетът по приложни науки HZ в Холандия.

Презентацията предизвика интерес сред учениците от ЕГ и ПГ по икономика и мениджмънт.

“Имах възможност да запозная бъдещи студенти с университета. Втора година съм там със специалност “Туризъм”. Представих информация за живота в Холандия и за университета, който предлага 7 бакалавърски специалности на английски език. Раздадох материали за раздаване във вид на брошури и книжки с подробно описани специалностите и изискванията за всяка от тях. Необходим е Сертификат за владеене на английски език. В първи курс се плаща една втора от таксата за обучение, на година тя е 2060 евро, като може да се плаща и на вноски. Учебните програми дават възможности за почасова работа, която е добре платена. Коментирахме с учениците опциите за настаняване, транспорта, споделих и личен опит”, каза Рос-Мари Маринова.

Рос-Мари отново замина за Холандия, но сподели, че от дома по-хубаво няма. Тя е двукратна европейска шампионка по сумо за България, но признава, че все по-малко спортува, но не се е отказала от големия спорт. “Поддържам форма във фитнеса и спазвам донякъде хранителен режим. За съжаление в Холандия няма условия за тренировки по сумо, но пак се планира да проверя възможностите си на Държавното първенство за жени до 21 години през тази година в България”, добави 20-годишната Маринова.