9-годишният внук на зам.-кмета на Долна баня Кристиян Тодоров извади кръста с църковна роба от р. Йордан, наградиха го с 50 лв.

  • 55 рокери на Станислав Рименов, ловци, деца и младежи пориха 5 см лед, за да играят празнично хоро

 

Голямо мъжко хоро се изви в ледените води на река Долнобанска Бистрица за празника Богоявление. Традицията бе спазена благодарение на ловците на 120-годишното Ловно-рибарско сдружение “Сокол – 1898” в Долна баня с председател Станислав Рименов, както и на рокерите от местния Офроуд клуб с председател Костадин Тодоров и техни приятели и съмишленици.

За целта бе заприщена с голям бент водата в реката до църквата, където след великия Богоявленски водосвет и освещаване на водата именно тук във вира енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров хвърли Божия кръст.

55 деца, младежи и мъже се хванаха на многокатовото празнично хоро, облечени в народни носии и порещи 5 см лед, пеейки местни хороводни песни и скандирайки “Българи-юнаци!” След тържествената Василиева литургия в енорийската църква “Успение на Пресвета Богородица” на реката бе отслужен и извършен и Великият богоявленски водосвет за здраве и благополучие. С тържествен звън на църковните камбани тръгна и литийното шествие до река Долнобанска Бистрица за празничния ритуал по хвърляне на Божия кръст.

9-годишният Кристиян Костадинов Тодоров – ученик в трети клас, син на шефа на долнобанския Мото Офроуд клуб и внук на заместник-кмета на община Долна баня инж. Красимир Тодоров, имаше честта тази година да извади от ледените води Божия кръст и да получи благословията на отец Пламен Димитров. Той бе облечен в специална църковна роба, донесена от река Йордан в Йерусалим, след което получи и специалния подарък от църковното настоятелство – 50 лева, риза, кърпа и чорапи.

Мъжкото хоро продължи и на брега край запаления огън и всички се стоплиха с греяно червено вино.

Празничната веселба на участниците в празничното хоро и техните приятели и съмишленици продължи почти до полунощ в елитна местна механа, където всички се веселиха под звуците и песните на оркестъра на Кирил Велчев и неговия екип – Христина Конярска, Владимир Ковачев и Иван Спасов. Многокатови хора, песни и танци се редуваха след наздравиците и поздравите, богатата празнична трапеза и още по-вкусните мезета и ловджийски гозби, специално приготвени от топ готвача и ловец Владимир Герасимов. В този ден пък ромите от рилския град, както повелява тяхната традиция, хвърлиха в реката грижливо вързаните дрянови сурвачки от празника Банго Василий и събраните от празничната трапеза кости от новогодишната гъска или пуйка, за да отнесе водата всичко лошо и да им върви по вода през новата година с много здраве и щастливи дни.