Болница осъди НЗОК да й плати 2,5 млн. лв.

  • Присъдата е заради неполучени пари от надлимитни дейности

Гояма болница в София осъди Националната здравноосигурителна каса да й плати обезщетение от 2,5 млн. лв. за надлимитни дейности от лечение на пациенти през 2015 година. Това съобщиха от лечебното заведение и уточниха, че решението е на Софийския градски съд.

За възнаграждение на оказана болнична помощ касата ще трябва да плати 2 576 330,00 лв., както и 671 178,04 лв. лихви за забавянето. Освен това тя е осъдена да плати още 362 289,60 лв. за вложени медицински изделия и 95 062,32 лева лихви за забавянето.

Касата е осъдена също да заплати и 148 154,36 лв. – разноски в производството пред Софийския градски съд.

Това е най-голямата сума досега, за която касата е изгубила дело.

НЗОК се е противопоставила на иска с два аргумента. Единият, че касата има задължение по договор да плати само до определения лимит, и другият – че болницата не е предоставила в посочените в договора срокове фактура и спецификация за надлимитната дейност.

“Според договора задължението за представяне на тези документи (фактура и спецификация) е пряко свързано с обстоятелството, че касаят услуги в рамките на договорения лимит. Не само че представянето на фактури за т.нар. надлимитна дейност в договорения срок не следва от договора, но и изрично е възложено в тежест на ищеца (болницата) да се въздържа от предявяване за плащане на предоставени услуги извън гарантирания от НЗОК размер. Ето защо пропуснатият срок не се явява в нарушение на договора, съответно неприложима е договорно скрепената последица”, се казва в решението на съда.

Той не споделя тезата, че разходната част на приетия бюджет за 2015 г. определя лимит на отговорността на НЗОК към изпълнителите на болнична помощ. При положение че за здравнонеосигурените лица достъпът до здравна помощ е гарантиран, при все че не участват в нормативно предписания механизъм за формиране на целевия фонд, няма причина от тази възможност да бъдат лишени здравноосигурените лица, чиято нужда се е проявила след изчерпване на целево предписаните средства.

 

Източник: monitor.bg