Рекорден брой участници – 7400 души, идват за Сурва в Перник

Рекорден брой участници ще се включат в 28-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019”. Това заяви заместник-кметът на Перник Севделина Ковачева.

„Към момента броят на групите, които са заявили желание да се включат във фестивала, е 121. От тях 44 са пернишки, 60 от страната и 17 от чужбина. Интересът към Сурва е огромен всяка година, но този път имаме вълна от желаещи да бъдат част от пернишкия фестивал. Общият брой на участниците е 7400 души, което е с 600 повече от миналата година“, сподели още Ковачева.

Както всяка година Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва” ще се проведе в последния уикенд на януари – 25-и, 26-и и 27-и. В програмата на мащабното събитие са залегнали множество съпътстващи прояви, които ще радват жителите и гостите на града.

„Тази година ще стартираме с грандиозен спектакъл за откриването на фестивала, който ще се проведе на 25 януари от 18,00 ч. пред Двореца на културата. Паралелно с дефилетата в града ще има множество прояви, които ще дадат възможност на всички гости на Перник да се запознаят с обичая Сурова, който е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. И тази година в рамките на три дни майстори на маски ще показват своите умения. Не сме забравили и най-малките, за които сме предвидили голям брой забавления – творчески работилници и ателиета за деца. По традиция научната конференция също ще заеме сериозно място като част от фестивалната програма. Тази година учени от страната и чужбина ще представят доклади на тема „Делниците и маските“, коментира Ковачева.

Поредица от  изкушения ще има за любителите на кулинарното изкуство, както и богата концертна програма.