Тереза Мей: Ако искате да избегнете Брекзит без сделка, гласувайте за споразумението ми

Премиерът на Великобритания Тереза Мей призова всички британски депутати, които желаят да се избегне Брекзит без споразумение, да подкрепят договорената с ЕС сделка, съобщават британски медии.

Днес британският парламент поднови дебата за Брекзит, който ще приключи с окончателно гласуване на сделката във вторник.

Пред законодателния орган Мей отново подкрепи споразумението с Брюксел.

“Заявих ясно, че ако иска да избегне Брекзит без споразумение, той трябва да подкрепи сделката и трябва да подкрепи споразумението”, отговори тя на лидера на опозицията Джереми Корбин, който попита какво ще се случи, ако споразумението й бъде отхвърлено на гласуването през следващата седмица.

Министър-председателят отново отбеляза, че нейното споразумение отговаря на резултата от референдума през 2016 г.

Мей увери, че депутатите ще гласуват дали да удължат преходния период, или да се приложи защитният механизъм за избягване на “твърда” граница между Северна Ирландия и Ирландия.

По-рано днес стана ясно, че Корбин планира да внесе вот на недоверие срещу кабинета на Мей, ако сделката не мине през парламента.

Също стана ясно, че председателят на парламента на Великобритания Джон Бъркоу ще позволи на депутатите да гласуват поправка, която може да принуди премиера Тереза Мей да предостави нов план за Брекзит в рамките на три дни, ако настоящото споразумение с ЕС бъде отхвърлено.

Междувременно Демократичната юнионистка партия, която поддържа правителството на Мей, обяви, че предложение, което дава роля на парламента на Северна Ирландия при бъдещото налагане на правилата на ЕС върху региона, заложено в споразумението за Брекзит, е “безсмислено”, информира “Ройтерс”. В съобщение на северноирландската партия се казва, че “предложението за гарантиране на силна роля на парламента на Северна Ирландия, преди да влязат в сила клаузите за защитния механизъм, е козметично и безсмислено”.

Допълва се, че предложението е безсмислено, тъй като парламентът няма да може да пренебрегне международноправните задължения, поместени в договора за напускане на ЕС.