Съветници от Кюстендил искат спиране на проучването за злато в „Злогош“, писаха до евродепутата Искра Михайлова

Огнян Атанасов, Димитър Велинов и Кирил Станчев (отдясно наляво)
  • Инж. Огнян Атанасов: Опасяваме се от замърсяване на реките Драговищица и Треклянска

Общински съветници от Гражданска листа-Кюстендил изпратиха писмо с искане за среща до евродепутата и председател на Комисията по регионално развитие в ЕП и бивш министър на МОСВ Искра Михайлова. “Входирахме писмо с искане за среща с евродепутата и председател на Комисията по регионално развитие в ЕП и бивш министър на МОСВ Искра Михайлова. Исканата среща от нас е за намиране на начин за спиране на инвестиционните намерения за проучване и добив на злато в мина “Злогош” и инвестиционните дейности в мините в Босилеград”, сподели инж. Огнян Атанасов, който заедно с колегите си адв. Кирил Станчев, Димитър Велинов и Любомир Васев са се подписали под документа.

Те посочват, че предстоящите проучвателни дейности на площ „Злогош“ ще доведат до получаване на концесия за добив на подземни богатства, а това от своя страна ще замърси реките Драговищица и Треклянска. Двете са притоци на река Струма, което означава и потенциално замърсяване на основните водоизточници за напояване на Кюстендилското поле. Това ще доведе до унищожаване на Кюстендилския район като овощната градина на България, посочват още в писмото си общинските съветници от областния град.

Тази тема бе обсъждана и на последната сесия на ОбС- Кюстендил в края на декември. Тогава Огнян Атанасов, Димитър Велинов и Кирил Станчев предложиха да бъде изпратена до премиера Бойко Борисов. Предложението не бе прието, като 14 го подкрепиха, а 16 бяха против.