Шофьор пострада тежко при катастрофа край Черна нива, обилният снеговалеж предизвика задръстване – в преспите са блокирани тирове и коли

Централните улици са опесъчени и почистени.
  • Цялата налична техника в община Кюстендил е в действие, общината разполага със 70 тона морска сол и 273 тона пясък

  • От „Отбранителна и мобилизационна подготовка” помогнаха за погребение в Николичевци

 

Над 20 см е снежната покривка в Кюстендил и региона, като в по- високите населени места тя надвишава и 30 см. Предвид зимната ситуация и продължаващия да вали сняг всички пътища са проходими в областта при зимни условия. Към момента е затворен за тежкотоварните автомобили пътят Кюстендил-Дупница заради закъсал ТИР. В района на Черна нива е станала и катастрофа между два автомобила, при която е пострадал водач на л.а. „Опел”. Двата автомобила са смачкани до неузнаваемост. Състоянието на водача е сериозно”, съобщи говорителят на ОД на МВР Катя Табачка.

В малките улици картината е малко по-различна.

„Не може ние водачите да сме виновни за това, че не се чистят пътищата. Какво като сме със зимни гуми. Два дни вали сняг и ние отново сме в капан на зимата“, гневяха се водачи.

Над 60 са снегопочистващите машини по републиканската пътна мрежа в областта, каза Виктор Янев, областен управител на Кюстендил. Между 30 и 50 сантиметра е образувалата се снежна покривка в региона, а дебелината на снежната покривка в Осоговската планина е близо 1 метър.

Към този час на деня в оперативния център на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Кюстендил няма постъпили сигнали за бедстващи хора и недостъпни населени места. Няма нарушения в комуникациите, включително електрозахранване и водоснабдяване. По данни на Регионално управление на образованието от страна на директорите на училища и детски градини не е постъпвала информация за проблеми в образователния процес. Малко след 6 часа тази сутрин са отпаднали въведените ограничения за движение на моторни превозни средства над 12 тона по направленията Кюстендил – Гюешево, Кюстендил – Дупница и автомагистрала „Струма”. Пътят към Македония е опесъчен и няма закъсали коли, казаха шофьори, минали през маршрута.

Цялата налична техника, с която разполагат екипите на община Кюстендил, е в действие. Почистването и опесъчаването продължават. Община Кюстендил разполага с 15 снегопочистващи автомобила, от които 7 товарни самосвала, 2 челни товарача, 2 машини за разпръскване на пясък, 1 сметосъбирач, 1 ръчен самосвал, 1 колесен трактор и 1 колесен багер. Подготвени са 70 тона морска сол и 273 тона пясък. Основните главни улици са почистени и опесъчени. По-затруднено е влизането на техниката в малките улици, тъй като има доста паркирани коли на платното, но и на тези места няма проблеми.

“Заради обилния снеговалеж снегопочистващите машини буквално не смогваха. Цялата налична техника почистваше и опесъчаваше пътищата на територията на община Кюстендил, обяви говорителят на администрацията Зоя Александрова.

Община Кюстендил отговаря за почистване и опесъчаване на 310 улици с дължина 104 км, намиращи се в Кюстендил, 109 км в малките населени места и 298 км международна пътна мрежа.

От „Отбранителна и мобилизационна подготовка” към общината са се отзовали за съдействие при погребение. “Обади ни се кметът на село Николичевци Спаска Методиева, която поиска нашата помощ да прочистим от снега пътя, водещ към гробището в населеното място, тъй като за днес е имало погребение. Оказахме съдействие на момента. От други места не са търсили нашата помощ. Остава за утрешния ден да се отзовем за разчистване на пътна артерия и в село Буново. Към 16 часа зимната обстановка в общината е нормална”, каза експертът „Отбранителна и мобилизационна подготовка” към община Кюстендил Ивайло Чалъков.

В късния следобед в региона валежът от сняг намаля, на някои места дори спря.