84-год. баба Мария от Петрич спечели награда за най-възрастен участник в кукерските игри на Симитли, Стоян Гинински и Радослав Равначки с най-оригинални костюми

  • Специалната награда на кмета на община Симитли Апостол Апостолов получи село Полето

 

Кукерска магия завладя Симитри. По три групи си поделяха големите награди, защото всички бяха от хубави по-хубави, по-оригинални, най-всеотдайни, категорични са от журито.

Цяла маса купи и медали получиха участниците в 16-ия фестивал на кукерските и маскарадните игри „Симитли – древната земя на кукерите“. 10-часовото дефиле на стадион „Септември“ в Симитли бе наблюдавано от професионалисти в състав: проф. Костадин Динчев – фолкорист и почетен академик на Украинската академия на висшите училища, Атанас Пиронев – телевизионен водещ, Тодор Тодоров – хореограф и фолклорен антрополог, Николай Кашев – учител, художник и естет, Силвия Домозетска – ПР, хореограф-педагог и Владимир Симеонов – журналист.

Ето и наградите: Най-възрастен участник тази година бе 84-годишната баба Мария от Петрич-център; „Най-добре представен сурвакарски обичай“ бе Васильовден на Младежка група Симитли, която шашна още по обед с множественост, колорит и актуалност. Трето място за представяне на обредна традиция журито определи за „Сватба” на групата от село Брежани; второто място бе за „Прощъпулник” на групата от село Бачево; първо място е за представянето на сватба от групата от квартал „Ораново” в Симитли. Мечките и мечкарите: “Най-добре маскирана мечка” – село Полена; “Най-добре маскирано мече”  –  две награди Симитли Младежка група и квартал „Ораново”;

“Най-добре маскиран мечкар” – село Полето. Маските и суратите: трето място за най-добра маска на бабугер – село Гигинци; второ място за най-добра маска на бабугер – козела на село Коларово; първо място за най-добра маска на бабугер – село Брежани. Костюмите: трето място за най-оригинален кукерски костюм – колективна село Черниче; второ място за най-оригинален кукерски костюм – Шарения от Полена и Спас от Брежани; първо място за най-оригинален кукерски костюм – Стоян Гинински и Радослав Равначки. И другите категории: “Най-добра хореография” – село Бачево; “Най-оригинална младоженческа двойка” – квартал „Ораново” – Симитли; “Най-колоритни старци” – село Полена; „Най-сполучилива съвременна интерпретация” – квартал „Ораново”, за Фермата. Според компетенциите на журито: Най-добре представили се гостуващи групи – трето място за цялостно представяне бе дадено на групата Бачево, второто място си заслужиха групите  от село Церово и Жабокрът, а с първа награда си тръгнаха кукерите от село Калчево и 4-ти квартал „Плажа” – Благоевград. В категорията „Цялостно представяне на групи“ трето място бе присъдено на групите Симитли 3-ти квартал и Полето, второ място на групите от Брежани, Младежка Симитли и Черниче и първо място на кв. „Ораново”, Крупник и село Полена. Награда в памет на Васил Миланов Благоев за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли бе връчена на кмета на село Полена Веселин Топузов.

Нова награда бе връчена в памет на големия Николай Кимчев за артистичност, която бе връчена посмъртно на самия него. Награда в памет на Виолета Айкова за принос в организацията и развитието на кукерските и маскарадни игри в община Симитли бе връчена на младежката група от село Крупник. Награда в памет на Бончо Христов за ревностно пазене на кукерството в село Крупник бе връчена на неговата внучка Станислава Христова. Специалната награда на кмета на община Симитли Апостол Апостолов получи село Полето. Раздадени бяха и следните плакети: за станчинара с лик на козел Коларово; Дяволът от Петрич-център; Калофер – два рогати пръча и Сирни Заговезни; село Габра – за маршала; старците от Звегор, Македония“; домакинът на Бъдни вечер село Полето; заораването село Калчево; Водача на хорото Симитли 3-ти квартал; семейство Колеви от 4-ти квартал Плажа за приемственост на традициите; гайдарската група „101 каба гайди” от Смолян; Черния кукер с малкото кукерче Жабокрът; Дяволът село Церово; Старците с магарето Струмско; За поддържане на русалийската традиция Петрич център; Най-атрактивен оркестър Бачево; Сдружение „Хайдути”; Старецът с ВРЪТАЛЕЖКАТА Крупник; Карибските пирати от Черниче; Старците на дивана от Брежани; Антония Митова за поддържане на традицията жива от Младежка група-Симитли, Марк Жирардели от Ораново. Награда взеха и журналисти: Радио „Фокус” – за популяризиране на фестивала.