Снежана Аческа в Сандански: 46 г. живея в къщата на Димитър Талев в Прилеп, желая да бъде продадена на България и да се превърне в музей

Срещата със семейството на Снежана Аческа от град Прилеп, Македония, се проведе в Сандански. Дамата е живяла 46 години в родната къща на Димитър Талев.

 

Тя била закупена през 1926 г. от бащата на свекър й от братята на Димитър Талев, които му я продали. Срещата в местен хотел беше много вълнуваща и впечатляваща с презентациите за живота и делото на големия писател Димитър Талев, особено ценните материали, съхранени в Исторически музей-Благоевград, презентирани от директора Биляна Кардакова.
Срещата водеше Димитър Тошев, съвместно с Ваня Субашева от Градска библиотека-Сандански, които са посетили родната къща на писателя в Прилеп и били радушно посрещнати от Снежана Аческа и съпруга й.

Създадената през 2017 година фондация “Димитър Талев” се е заела със задачата родната къща на Димитър Талев да бъде продадена на българската държава и превърната в музей, като се запази автентичният вид. Това е желанието на Снежана Аческа и съпруга й, които са единствените собственици на 2/3 от къщата. Разказът на Снежана трогна всички в залата, а решението й за къщата предизвика възхищение. Сред присъстващите в залата бяха екипът на Археологически музей-Сандански, гости от Благоевград и Петрич, художници от Сандански и други граждани.