Шампионът по сумо и бразилско жиу-житцу Николай Николов стана спортист №1 на Петрич, дари премията си за СК по борба „Беласица”

  • Кметът Димитър Бръчков: Общината ще продължи да подкрепя и да работи за развитието на спорта

Европейският шампион по сумо и световен първенец по  бразилско жиу-житцу Николай Николов бе определен за спортист №1 на община Петрич за 2018 г. Призьорът изказа благодарност към хората, които са гласували за него.

С откровение той заяви, че е учуден от създалото се напрежение при гласуването, след като през 2018 г. се окичи с европейска и световна титла. „Определената парична награда дарявам за развитието на СК по борба „Беласица”, откъдето започнах кариерата си”, сподели Николай Николов. Треньор на годината стана националният селекционер на женския отбор по борба Петър Касабов, който е петричанин.

„Радвам се, че съм избран за треньор на годината в община Петрич за втори път. Никога не забравям откъде съм тръгнал, винаги нося в сърцето си Петрич. Моят първи треньор е Димитър Алексиев, който, независимо на колко години съм бил, ми показа първите схватки на тепиха. Най-много за моето израстване даде заслужилият треньор Венцислав Полизоев”, каза Петър Касабов.

За отбор на годината в община Петрич беше избран СК „ГоДо“ с треньор Славей Христов.

В категория „Деца – момичета и момчета“ на първо място бе класирана шампионката по лека атлетика Никол Ангелова, а при юношите и девойките отличието бе за Даниел Тодоров, шампион по билярд. Наградени бяха и други заслужили спортисти, които със своите постижения успяват да прославят името на Петрич.

ОХК „Беласица“ получи отличие за устойчиво развитие на спорта.

В приветствените си думи към всички спортисти, треньори и гости кметът Димитър Бръчков открои сериозните традиции в спорта, които има община Петрич, и тяхното затвърждаване от поколенията до днес. Кметът потвърди, че общината ще продължи да подкрепя и да работи за развитието на спорта, припомняйки, че Петрич вече домакинства международни, европейски и национални първенства в различни дисциплини.

Церемонията „Спортист на годината“ в Петрич беше уважена от редица официални гости, сред които Серафим Бързаков и Спортист №1 на България за 2018 година Тайбе Юсеин – състезател по борба, чийто треньор е Петър Касабов.

А ето и окончателното класиране:

„СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА”, КАТЕГОРИЯ МЪЖЕ И ЖЕНИ

  1. Николай Николов – 36 т.
  2. Лиляна Костова – 34.8 т.
  3. Георги Георгиев – 30 т.

 „СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА”, КАТЕГОРИЯ ЮНОШИ И ДЕВОЙКИ

  1. Даниел Тодоров – 28 т.
  2. Живка Чолева – 27,6 т.
  3. Георги Велев – 24 т.

„СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА”, КАТЕГОРИЯ ДЕЦА

  1. Никол Василева Ангелова – 56,4
  2. Димитър Мазнейков – 49 т.
  3. Андрей Симеонов Манчев – 28,8 т.

„ТРЕНЬОР НА ГОДИНАТА” – ПЕТЪР КАСАБОВ – 64,8 т.

„ОТБОР НА ГОДИНАТА” – СПОРТЕН КЛУБ „ГО ДО” – 30 т.

По предложение на комисията специални награди се присъждат за:

„Принос в развитието на спорта и физическата култура в община Петрич” 2018 на:

  1. ДФК „Мечетата”
  2. Детско-юношески клуб „Мадара”.
  3. Сдружение „Млад планинар”
  4. Спортен клуб „Звездите”
  5. Общински хандбален клуб „Беласица”

 

  1. Яне Петков – Човека амфибия – световен рекордьор по плуване, завързан в чувал.
  2. Ефбет” – подкрепящ спорта в община Петрич