Планинският спасител Ивайло Валеов: Туристите да не си мислят, че са безсмъртни, тежестта на скиорите предизвика лавината в Банско

Ивайло Валеов
  • Двамата сноубордисти, които загинаха заради лавината – Петър и Димитър, са били от София

  • Ръководителят на ПСС – отряд Банско Румен Баряков: Двамата не са имали никакъв шанс – при спускането си са подсекли лавината и тя бързо ги е настигнала и затрупала

 

Добрата екипировка не застрахова никого. Туристите да не си мислят, че са безсмъртни. Това заяви планинският спасител Ивайло Валеов по Нова тв по повод нелепата смърт на двамата сноубордисти, затрупани от лавина вчера в района на Бъндеришки улеи над Банско. “В долната си част улеят е горист. Хората си мислят, че след като има гора, значи е безопасно.

Част от ПСС-Банско

Това съвсем не е така. Условията са такива, че може да падне лавина почти навсякъде”, каза той. Според него самата тежест на скиорите е предизвикала свличането на снежната маса. По думите му спасителната акция е протекла много бързо. „В момента лавинната опасност в планината е висока. Снегът е много сух и е преместен от вятъра в улеите. Вчера видяхме много следи от скиори, които са карали по тези опасни и необезопасени места”, каза още Ивайло Валеов. Той съветва туристите да не напускат ски зоната и да бъдат внимателни.

Припомняме, двама сноубордисти загинаха при падане на лавина около обед под връх Тодорка в Пирин. Според съобщение на БЧК двама любители на екстремните зимни спортове са предизвикали свличането на лавината в западните склонове на вр. Тодорка и са попаднали под огромна снежна маса.

Загиналите младежи са от София и са правили екстремни спускания по улеите над хижа „Бъндерица“. Двамата сноубордисти се казват Петър и Димитър.

„Извадихме и второто затрупано тяло. Първоначално се появиха съмнения, че вторият загинал е момиче, но когато го извадихме, се оказа млад мъж“, заяви Румен Баряков, ръководител на ПСС – отряд Банско. Той добави, че двамата не са имали никакъв шанс при спускането си, те са подсекли лавината и тя бързо ги е настигнала и затрупала.

Имало е други хора с тях в улея, но те не са попаднали под лавината. Останалата част от групата се е спасила без допълнителни инциденти, каза Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към БЧК. „Не са имали никакъв шанс в тази голяма лавина, която са подсекли при спускането си“, обясни Христо Григоров, председател на Българския червен кръст. Спасителите и собствениците на ски зоната непрекъснато предупреждават за опасността извън очертанията на пистите, увери Христо Григоров. Той призова сноубордистите да не напускат очертанията на ски зоната.

Според специалистите сноубордистите не са имали шансове.

Същевременно стана ясно, че бяха намерени петимата тийнейджъри, които бяха издирвани в Пирин. Младежите са на възраст между 15 и 17 години от Сърбия. Те тръгнали да се спускат по улеите в района на хижа „Демяница”.

“Въпреки многократните предупреждения на ПСС продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина. Във връзка с очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, Пресцентърът на БЧК информира отново, че ПСС при БЧК призовава за стриктно спазване на правилата за поведение в планините – на пистите и извън тях. Планинската спасителна служба при БЧК ще оказва помощ при подаден сигнал на тел 112, респективно в Централния денонощен пост на ПСС при БЧК на тел. 1470 и 9632000”, посочват от БЧК.