Трима са задържани за унищожаването на дюните на къмпинг “Смокиня”

  • До 2 дни ще са готови резултатите от геодезическото заснемане на терена

 

Окръжната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство по случая с заравнените дюни на къмпинг „Смокиня“. Разследването продължава с разпити на свидетели, съобщиха от Окръжната прокуратура в Бургас. Трима души са задържани за 24 часа в следствения арест. Като поръчител е задържан 45-годишният Иван Нончев от Бургас. Той има каравана на къмпинга и до момента отрича вината си. Задържани са и двамата багеристи, които са заравнили терена. Единият от тях – Манол, е племенник на кмета на Равадиново Иван Пазвантов. До края на деня се очаква на задържаните да бъдат повдигнати обвинения за увреждането на защитени територии, което се санкционира с глоба от 2 до 10 000 лева или лишаване от свобода до 3 години.

Сигналът за унищожаването на дюните е внесен преди 2 дни от концесионерите на плажа. Иван Иванов – един от управителите на фирмата, сподели:

“То е изненада за всички. От телевизията научихме! Подали сме сигнал към държавните органи, към Министерството на туризма, към МВР, към прокуратурата. Те ще си свършат работата хората, държавните?”.

До унищожаването на природните забележителности се е стигнало, защото на къмпинга е премахнат пропускателният режим, убеден е един от собствениците там Леонид Пилеов:

“Един комшия от по-нататък поиска оттук да минава. Разрешиха му и порталът сега е разграден, а преди беше заключен. Може да влезе и танк“

Директорът на “Екоинспекцията” в Бургас Тонка Атанасова:

“Една дюна колко време се възстановява, няма как да се възстанови дюната. Това е действие, което хората извършват срещу природата. Престъпление срещу природата. Само това мога да ви кажа”.

Заравнените дюни попадат в концесионната територия, установиха при геодезическото замерване тази сутрин.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни за “Хоризонт”:

„Установени са две лица – багеристи, които са извършили фактическите действия по изравняването на дюната, което на практика е довело до нейното унищожаване. Това са двамата багеристи, които сме задържали в късните часове вчера. По техни данни и други оперативно-издирвателни мероприятия е установено още едно лице, което в нощните часове вчера беше установено и задържано. Това е лицето, което е ангажирало двамата багеристи и което им е платило 1000 лв. за услугата. Той отрича да е подбуждал извършването на каквито и да е действия. Предстои да установим всички обстоятелства по делото“.

Лицето, което приемаме за поръчител, се легитимира като собственик на имота, каза в предаването “Преди всички” Арнаудова и добави:

„Независимо дали е собственик, всеки е длъжен да спазва законите. Унищожаването или повреждането на такава защитена територия, на този невъзстановим земен насип, представлява престъпление от общ характер. Предвиденото наказание в НК е до 3 години лишаване от свобода или глоба“.

Днес в Бургаската прокуратура ще се вземе решение на кое лице какво обвинение да се повдигне. Тримата са задържани за 24 часа. Арнаудова добави, че е установен и багерът, с който са заравнени дюните. Обезпечили сме и вещественото доказателство по надлежния ред, каза тя. Екоинспекцията днес отново направи проверка на мястото на заравнените дюни заедно с представители на Министерството на туризма. Целта беше да се направи точно геодезическо заснемане на терена, за да бъде ясно точно какво е заравнено и къде попада като площ – дали в площта на концесионера на плажа, или не. Пред БНР директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова каза, че е убедена, че засегнатият терен е в защитената територия: „Не знаем обаче точно колко са координатите, каква част от дюната е унищожена. Трябва да установим също имотът дали е частен, или попада в концесионната площ. Проверката приключи. Резултатите от нея ще ни бъдат докладвани утре или най-късно в сряда“.

Атанасова подчерта, че ако нарушението е в площта на концесионера, Министерството на туризма ще предприеме необходимите административно-наказателни действия.

РИОСВ – Бургас е получила сигнал от медиите в събота. Тонка Атанасова апелира към гражданите да бъдат по-активни и когато забележат такъв вид дейности, веднага да сигнализират. Такова заравняване на такъв голям терен не може да се случи, без никой да го е забелязал, категорична е тя. Според нея наказанията за подобни деяния трябва да са много по-строги, дори трябва да има и наказания със затвор.

 

 

 

Източник: bnr.bg