От всички, които искат бебе, само 30% жени забременяват веднага, 85% – в течение на 12 месеца, а останалите могат да чакат с години години и дори да потърсят лекарска помощ. Но 100% от бъдещите майки търсят подробности за бременността и раждането. А интернет е меката на информацията и… дезинформацията, затова нищо чудно да се натъкнем на противоречиви, лъжливи и дори опасни твърдения за този толкова важен период. AdMe.ru подбира най-популярните псевдонаучни факти, за да не им вярваме повече.

 

Жените с широк ханш раждат по-лесно

 

Ти си „тясна“, ще родиш трудно… Много жени са чували това, но широчината на горната част на бедрата няма нищо общо с размера на родовия канал. При раждането си бебето минава през кръглия отвор в средата на таза и неговият размер не зависи от ширината или в средата на таза, който отвън не може да се види. Размерът на канала е различен за всички жени и не зависи от размера на бедрата.

 

По формата на корема ще разберем дали е момче, или момиче

 

Понякога наистина съвпада, но ако беше истина, щеше да е много удобно. Само че е невъзможно, защото на размера и формата на корема на бременната влияят само две неща: размерът на плода и неговата поза в утробата. Половата принадлежност на бъдещото дете не е указана във формата на тялото на майката.

 

Честите процедури с ултразвук могат да навредят на плода

 

Няма никакви научни доказателства, че пренаталното изследване на плода в утробата може да повлияе на майката или на нероденото дете. Ултразвукът представлява високочестотни звукови вълни, които се изобразяват на екран. Интензивността на тези вълни е ниска, а самата процедура продължава само няколко минути. Опасност може да възникне, ако продължи прекалено дълго, а професионалистите не допускат това.

 

Бременната не бива да лежи по корем

 

Плодът в матката е надеждно защитен от мускулите на този орган и бременната може да спи и лежи в каквато поза й е удобно.

 

Бременната не трябва да тича

 

Ако бременността протича нормално и жената няма здравословен проблем, може да тича, ако й е приятно. Естествено, при риск от усложнения физическите натоварвания трябва да се избягват и като рискови се определят многоплодната бременност, високото кръвно налягане, наднорменото тегло и липсата на навици за физическа активност. В тези случаи думата има лекарят, който да прецени дали спортуването е подходящо.

 

Позивите за повръщане възникват само сутрин и само през първия триместър на бременността

 

Повдигането е най-често разпространеният симптом, че сме бременни и много жени разбират именно по него, че чакат дете. С позивите за повръщане се сблъскват 80% от всички бъдещи майки, но само при около 2% от тях те се проявяват само сутрин. В повечето случаи повдигането и повръщането действително отминават след първия триместър, но някои бременни изпитват тези усещания през всичките 9 месеца и това е също нормално.

 

Вдигнатите нагоре ръце може да накарат пъпната връв да се усуче и да задуши детето

Повдигането на ръцете, както и други движения на тялото, не влияят на позицията на пъпната връв, всъщност не биха могли да доведат до сериозни проблеми.
Но бебетата, родени с пъпна връв около врата, не са рядкост. Лекарите обаче обикновено отстраняват бързо това и раждането на дете е благополучно.

 

Беременните да стоят по-далеч от котки

Тези животни могат да пренасят токсоплазмоза – рядко заболяване, което предизвиква патология в развитието на плода. Но болестта не се среща при всяко коте и вероятността с нея да е заразен домашният любимец е минимална. Много по-често инфекцията се пренася чрез кофи за боклук. Затова, ако сте бременни, не пипайте кофи за боклук без ръкавици и мийте ръцете си редовно, особено след като сте пипали мръсни места.
Но най-често риск от токсоплазмоза има не от боклука и котките, ако се яде недобре приготвено месо – затова трябва да се внимава.

 

Всички бременни се чувстват щастливи

 

Защо ли битува това мнение – че месеците в очакване на новия живот са едва ли не най-прекрасният момент от живота? Това съвсем не е така. Много бременни изпитват страх, стрес, обърканост и какви ли не още негативни емоции, а при 14-23% от тях се наблюдават и симптоми на депресия. Това е предизвикано от хормоналните промени в организма, които засягат и мозъка. Депресията не трябва да се игнорира, тя трябва да се лекува, тъй като това състояние представлява потенциален риск, включително за нероденото дете.

 

Алкохол по малко и от време на време не вреди на бебето

 

Алкохолът може да прониква през плацентата, затова знайте – заедно с бременната пие и нейното дете. Консумацията на алкохол през този период в каквито и да било количества увеличава риска за развитие на физически, психически и психофизиологически дефекти у плода. Точка.

 

Натрупаните килограми през бременността си отиват с раждането

 

Натрупаното тегло през бременността е в детето, плацентата, матката и гърдите, които увеличават размерите си, както и в течностите и мазнините, които се складират в повече в тялото. По време на раждането се разделяме с теглото на бебето, плацентата и околоплодните води. В следващите седмици жената сваля още няколко килограма заради намаляването на течности в организма, но мастните натрупвания не си отиват – за да се избави от тях, на майката са й нужни време и спорт.

 

Със секцио е най-лесно

Все повече бременни предпочитат цезаровото сечение пред естественото раждане, защото се смята, че секциото е по-безболезнено и по-безопасно. Болка при раждането наистина няма, тя се явява по-късно и по правило продължава значително повече. Цезаровото сечение може да предизвика усложнения, зависи от всеки конкретен случай, но като цяло лекарите препоръчват да изберем именно този метод на раждане само ако има специфични индикации за него или когато може да спаси живота на майката и/или детето.