Зам.-министър Ал. Манолев от Сандански на форум в Скопие:  Българският износ за Македония е нараснал 2 пъти за 10 г.

Бизнес форумът бе открит от вицепремиерите на България Томислав Дончев и на Македония Кочо Ангюшев.
  • Участие взеха кметовете на Кюстендил – Петър Паунов, на Дупница – Методи Чимев, на Белица – Радослав Ревански и др.

  • България вече има свое търговско представителство в Скопие, за последните 10 г. българският бизнес е инвестирал над 800 млн. евро в македонската икономика

 

Повече от два пъти е нараснал българският износ за Република Македония през последните 10 години. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на двустранен бизнес форум в Скопие с участието на над 100 представители на бизнеса от двете държави. Събитието бе официално открито от заместник министър-председателя на Република България Томислав Дончев и заместник министър-председателя на Република Македония Кочо Ангюшев, предава пресцентърът на икономическото министерство.

Ал. Манолев и заместник-министърът на икономиката Кире Наумов прерязаха лентата.

„Общият ни стокообмен расте с подобни темпове и достига 723 млн. евро“, допълни Александър Манолев. По думите му устойчиво се увеличават и българските инвестиции в Република Македония. Те са съсредоточени в сектори като банкова и застрахователна дейност, металургия, хранително-вкусова промишленост, геоложки проучвания, информационни технологии и телекомуникации, сектора на услугите и др. В рамките на своето изказване българският заместник-министър акцентира и на някои от най-добре развиващите се сектори на българската икономика – машиностроене, информационни технологии, селско стопанство и др. „Надявам се форумът да спомогне за установяване на дългосрочни партньорства между български и македонски компании и все повече наши стоки да намерят място на вашия пазар“, каза още Александър Манолев. Той се спря и на предимствата, които страната ни може да предложи на чуждестранни инвеститори. „Привличането на чуждестранни инвестиции е процес, в който не трябва да се възприемаме като конкуренти, а като партньори“, подчерта икономическият заместник-министър и акцентира на добрата основа, която е създадена с подписаното споразумение между агенциите за инвестиции на двете страни през миналата година. Участие във форума взеха и заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков, кметовете на Кюстендил – Петър Паунов, на Дупница – Методи Чимев, на Белица – Радослав Ревански и др.

България вече има свое търговско представителство в Скопие. Манолев и заместник-министърът на икономиката на Република Македония Кире Наумов прерязаха лентата пред новия офис на Службата по търговско-икономически въпроси. България е сред шестте най-големи инвеститори в Република Македония. За последните 10 г. българският бизнес е инвестирал над 800 млн. евро в македонската икономика.

Същевременно стана ясно, че България и Македония ще работят за общ граничен контрол. Това беше обявено след срещата на Томислав Дончев с македонския му колега Кочо Ангюшев в рамките на двустранния бизнес форум в Скопие. Приоритетно правителствата ще работят за изграждането на транспортния коридор номер 8 и жп линията по направлението Скопие-София, заяви македонският вицепремиер: “Ако искате да имате достъп до пристанищата на Черно море или до пристанищата на река Дунав, вие нямате друг избор, освен да возите с камиони или с железница да ходите през други държави, което е много скъпо”. От своя страна, вицепремиерът Дончев открои и сътрудничеството в сектор енергетика. Обяви, че е възможно и македонско участие в проекта АЕЦ “Белене”, както и търгуване на природен газ от Хъб „Балкан“, когато бъде изграден. “България подготвя процедура за втора ядрена електроцентрала, базирана и на частни инвестиции, но с държавно участие. Ние сме отворени за участие на наши съседи, партньори, приятели в този проект и мисля, че още в следващите месеци, понеже нещата в България са в напреднала фаза, трябва да проведем конкретни разговори в тази посока. Потенциал има. Само маркирам газовия сектор. Виждате как вървят пазарите и на газ, и на електроенергия в Европа. Те вървят към регионализация”.